Algemeen

Van het kiezen van een ras tot de betekenis van al haar geluidjes, bekijk de artikelen voor een ruime selectie aan kattenweetjes.

Sprekende lichaamstaal

Inmiddels heb je wel gerealiseerd dat het vocabulair van je kat veel uitgebreider is dan alleen een tevreden spinnen en een aandacht vragende miauw. Maar wist je ook dat jouw kat met je communiceert door middel van haar lichaamshouding en de houding van haar oren, mondje en staart?

Bekijk video
Lees meer

Kittenpraat

Katten hebben een gigantisch repertoire van verschillende geluidjes, veel groter dan dat van de meeste andere dieren. Wel meer dan 100 verschillende geluidjes zijn bij katten geïdentificeerd. Elk geluidje heeft weer een andere toon en sterkte, die voor katten elk een heel andere betekenis hebben. Jouw kat heeft je heel veel te vertellen.

Bekijk video
Lees meer

Kennismaken met andere dieren

Katten en honden zijn van nature geen vijanden, maar ze kunnen wel problemen met elkaar hebben, vooral wanneer je ze voor het eerst aan elkaar voorstelt.

Lees meer

Tot haar zinnen komen

Een jong katje wordt doof en blind geboren. Om toch haar weg te kunnen vinden, heeft ze een sterk ontwikkelde smaak-, tast- en reukzin. Maar voordat je het weet, is ze in staat om alle 5 haar zintuigen in te zetten.

Lees meer

Leer kattengedrag begrijpen

Katten staan bekend om hun typisch onafhankelijke kattengedrag, maar zijn ze stiekem misschien toch socialer dan we denken? Iedereen die ooit een kat gehad heeft, weet dat het plezier van een kat als huisgenoot mede wordt bepaald door haar typische ‘kattengedrag’: intrigerend, verterend, maar soms ook heel vreemd! Wat je je hierbij misschien niet realiseert, is hoe dit mysterieuze gedrag lijkt op dat van grote, in het wild levende katten. In de kattenwereld worden relaties gebouwd en versterkt door elkaar te wassen. Dus de volgende keer dat je jouw kat die van de buren ziet wassen, weet je dat het niet puur gaat om schoon worden. Ze bevestigen zo hun vriendschap, of maken het goed na een recentelijk gevecht. Dat leidt ons tot een ander onderwerp waar katten soms ook om bekend staan: aggressie.

Lees meer

Je kat miauwt veel: Wat doe jemet een luidruchtig katje?

De meeste katten houden er wel van om een praatje te maken, maar er is een verschil tussen een vriendelijk gesprek en een kat die je de hele nacht wakker houdt. Word jij zowat geterroriseerd door een luidruchtige kat, dan kun je haar op de volgende manieren tot bedaren brengen:

Lees meer

Een kat kopen: Waar let je op?

Nu je zeker weet dat je een kat wilt kopen, moet je nog beslissen wat voor kat het beste bij je past. Is een raskat iets voor jou? Een langharige of een kortharige kat? Een poes of een kater? Of wil je misschien zelfs meerdere katten kopen om het plezier te verdubbelen?

Bekijk video
Lees meer

Katten en de zomerzon

Alle katten hebben een heerlijk leventje in de zomer. Ze kunnen dan lekker zonnebaden en uitslapen in het gras. Maar er zitten niet alleen positieve kanten aan de zomer.

Lees meer

Pas op voor huishoudelijk gif

Zelfs als je kat bijna altijd binnen is, kan ze nog steeds door het ongeluk getroffen worden. Sommige producten die jij als onschuldig ziet, kunnen dodelijk zijn voor je kat. Natuurlijk kan zij het woord ‘gevaarlijk’ op de verpakking niet lezen. Bewaar deze producten ergens waar je kat er niet bij kan. Knoei je ermee, ruim het dan ook direct op. Katten zijn nieuwsgierige dieren die alles graag onderzoeken, zeker wanneer er niemand thuis is om mee te spelen...

Lees meer

Kattentaal: Je kat leren begrijpen

Omdat we niet in dezelfde taal communiceren als onze katten, stelt hun gedrag ons vaak voor raadsels. Soms verwarren we natuurlijk kattengedrag met wangedrag of koppigheid. Door je te verdiepen in kattentaal leer je jouw kat beter begrijpen.

Lees meer

Kattenallergie: Wat doe je er tegen?

Het meest voor de hand liggende advies bij kattenallergie is: blijf ver uit de buurt van katten! Maar als kattenliefhebber zul je het vast prettig vinden om te weten dat er ook alternatieven zijn.

Lees meer

Je kat en de buitenwereld

Katten zijn enorm nieuwsgierig. Hoewel veel van hen zich gemakkelijk aanpassen aan een leven binnenshuis, blijven er ontdekkingsreizigers voor wie de wereld aan de andere kant van het kattenluikje doorgaans te interessant is om zomaar te negeren. Vooral katers zwerven graag uren aan een stuk in de buitenlucht.

Lees meer

Kat en baby: hoe gaat dat samen?

Verwacht je een baby en vraag je jezelf af hoe je kat gaat reageren? Gaan katten en kinderen eigenlijk wel samen? Dat is natuurlijk deels afhankelijk van de persoonlijkheid en ervaringen van je kat. Maar óók de manier waarop jij je kat voorbereidt op de baby is hierbij bepalend. Katten zijn niet dol op plotselinge veranderingen, juist daarom is het zo belangrijk om je kat zo geleidelijk mogelijk te laten wennen. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Lees meer