Naar overzicht
Gezondheid

Gebitsverzorging voor je kat

Wist je dat een groot aantal katten ouder dan 3 jaar last heeft van het gebit? Gelukkig kan een goede verzorging van het gebit van je kat de kans op gebitsproblemen verminderen!

Oorzaak gebitsproblemen

Vaak worden de tandproblemen bij je kat veroorzaakt door tandplak. Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje bestaande uit voedselresten, slijm en bacteriën, dat zich voortdurend op de tanden vormt. Wanneer tandplak niet verwijderd wordt, verkalkt tandplak binnen 24 uur naar tandsteen. Beiden veroorzaken ontstoken tandvlees, wat zich weer kan uitbreiden en op de lange termijn kan leiden tot ernstige klachten. Bijvoorbeeld verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen aan vitale organen. Daarom is het belangrijk het gebit van je kat schoon te houden.

Symptomen gebitsproblemen

Er zijn meerdere manieren om gebitsproblemen bij je kat te herkennen. Onterecht wordt vaak gedacht dat katten van nature een slechte adem hebben. In sommige gevallen kan deze slechte adem echter wijzen op gebitsproblemen bij je kat. Daarnaast kan het voorkomen dat je kat minder eetlust heeft en droge brokjes laat liggen door de harde textuur. Ook bruine aanslag op de tanden van je kat kan een duidelijke aanwijzing zijn voor mogelijke gebitsproblemen. Tenslotte is het soms mogelijk om gebitsproblemen af te lezen aan het gedrag, bijvoorbeeld wanneer je kat zich afstandelijker gedraagt. Wanneer één of meerdere van deze kenmerken aanwezig zijn bij jouw kat, is het verstandig om even naar de dierenarts te gaan voor een gebitscontrole.

Gebitscontrole

Voordat je zelf begint met het schoonmaken van het gebit van je kat, is het verstandig om het gebit te laten controleren door een dierenarts bij jou in de buurt. Deze kan je vertellen of je kat eventueel een behandeling nodig heeft, bijvoorbeeld voor het verwijderen van de tandplak of de tandsteen. Vaak knapt je kat zichtbaar op na een behandeling. Het is wel van belang om na de reiniging het gebit van je kat dagelijks te blijven verzorgen. Zonder verzorging zullen de problemen namelijk vanzelf terugkomen.

Gebitsverzorging

Gebitsproblemen bij je kat kun je helpen voorkomen door haar gebit dagelijks te verzorgen. Dagelijks tandenpoetsen bij katten blijkt in de praktijk vaak lastig voor baasjes. Maar speciale voeding of gebitsverzorgende snacks zoals WHISKAS® Droge Brokjes en WHISKAS® Dentabites® kunnen helpen de opbouw van tandplak bij katten te verminderen.

Vorige