Naar overzicht
Gezondheid

Huidverzorging, oorontsteking en mogelijke oor-zaken

Schudt je kat veel met haar hoofd, krabt ze aan haar oor of komt er pus uit, dan is het goed mogelijk dat je kat een oorontsteking heeft. Kleine mijten die zich in haar oorkanaal gehuisvest hebben, kunnen de oorzaak zijn. Vraag in dit geval je dierenarts om druppels, ook voor je andere katten. Volg zijn advies te allen tijde op.

Soms ontwikkelen katten een bloemkoolvormige verdikking aan de buitenkant van hun oor. Het oor moet dan regelmatig schoongemaakt worden om te voorkomen dat de verdikking zich opbouwt en aan het oor vergroeit. Vraag je dierenarts om advies.

Je dierenarts kan haar oor ook controleren op ‘polypen’, overtollige vleesbultjes die lucht tegenhouden van het stromen in haar oor. Dit kan haar ernstig ziek maken. Vraag in dit geval je dierenarts om advies over het chirurgisch laten verwijderen hiervan.

Een ander probleem dat je tegen kunt komen is het opzwellen van haar oorschelp, wat misschien een bloedblaar is. Zoiets wordt veroorzaakt door een opengesprongen ader, waardoor bloed in het oor druipt, wat veroorzaakt is door krabben. Je kat kan littekens krijgen op haar oor, of het oor verschrompelt zelfs. Het ziet er niet mooi uit en kan uiteindelijk haar gehoor aantasten. Wederom, je dierenarts kan je een operatie adviseren om de gevolgen te minimaliseren.

Ook kunnen katten last krijgen van eczeem. Meestal wordt het veroorzaakt door een allergische reactie op vlooienbeten. Je kat krijgt huidschilfers die onprettig aanvoelen wanneer je over haar vacht aait. Voelt het voor haar onprettig aan, dan gaat ze zich misschien vaker wassen dan normaal. Helaas veroorzaakt dit alleen maar meer schade en irritatie. Je dierenarts kent een passende behandeling.

In sommige gevallen wordt de jeukende huid veroorzaakt door een voedselallergie. Vraag je dierenarts om advies voordat je haar andere voeding geeft.

Volgende Vorige