Naar overzicht
Voeding

Overgewicht, een beetje mollig of precies goed?

Katten zijn dol op voeding. Dat is op zichgeen probleem, zolang dit maar niet leidt tot overgewicht. Want ook bij katten is overgewicht erg slecht voor de gezondheid!

We kennen allemaal haar smekende blik met haar grote ogen. Ze weet dat ze daarmee onweerstaanbaar is. Daarom is het verstandig om af en toe na te gaan of ze haar honger niet wat overdreven heeft.

Doe een thuis controle

Vanzelfsprekend kun je haar wegen. Houd haar in je armen terwijl je op de weegschaal gaat staan en trek later je eigen gewicht af van jullie gezamenlijke gewicht. Je kunt ook boven haar gaan hangen en kijken of ze een lichte taille heeft achter haar ribben. Als je haar ribben kunt voelen, heeft ze een gezond gewicht. Kun je ze daarentegen met het blote oog tellen, dan is ze ondervoed!

Let ook op voor vetophopingen tussen haar achterpoten en onder haar buik.

Een te zware kat aanpakken

Begint ze er een beetje mollig uit te zien, dan kan je dierenarts vast wel een voedingsplan aanraden. Stop met het geven van snacks en snoepjes. En omdat het verstandig is om haar regelmatig kleine beetjes per keer te laten eten, kijk hoe ze reageert op 4 kleine maaltijden per dag in plaats van 2 grotere maaltijden. Ze heeft ook voldoende beweging nodig. Je kunt haar beweging per dag met beetjes uitbreiden. Laat haar 5 minuutjes langer spelen, wat je langzaam uitbreidt naar een volledige workout.

Wat als ze ondergewicht heeft?

Zorg dat je het voedingsadvies van je dierenarts opvolgt wat betreft hoe vaak en hoe veel voeding je kat mag hebben. Heeft ze daarna nog steeds ondergewicht, dan is ze misschien ziek. Breng haar terug naar de dierenarts en vraag om een onderzoek.

Volgende