Algemeen

Overweeg je om een kitten in huis te nemen? Lees hier alles wat je moet weten voordat je deze belangrijke beslissing neemt.

Haar nieuwe thuis

Weet jij hoe het voelt om naar een hele nieuwe omgeving met nieuwe mensen te verhuizen? Elke kat maakt het op jonge leeftijd mee. Gelukkig kun jij veel doen tegen de stress zodat ze snel, rustig en prettig gewend raakt.

Lees meer

De eerste maanden

Alles wat een kitten meemaakt in de eerste belangrijke maanden, vormt haar voor de rest van haar leven. De positieve ervaringen in deze periode, zullen haar vormen tot een volwassen kat die open en vol vertrouwen in het leven staat.

Lees meer

Veilig naar buiten

Katten zijn vrije geesten, maar geloof het of niet, vaak houden ze van een halsbandje. Het is verstandig om een aardig bandje voor haar te kopen met je telefoonnummer erop in het geval ze de weg kwijtraakt. Hoewel haar goede reukzin haar vaak feilloos naar huis leidt, kan ze gedesoriënteerd raken door enge dingen zoals vuurwerk of noodweer. Houd haar, als je dit soort omstandigheden voorziet, dan ook liever binnen.

Lees meer

Beloon haar

Hoe kun jij een goede ‘moeder’ voor je kat zijn? Hoe ga je haar helpen op haar weg naar volwassenheid? Jij bent immers verantwoordelijk voor haar gezondheid, haar gedrag en haar veiligheid. Hier vind je een aantal onderwerpen waar je goed op moet letten.

Lees meer

Wat te doen met agressieve kittens?

Een van de meest voorkomende problemen met agressieve kittens is het 'krab en bijt-syndrome'. Als je haar aait, draait ze zich vliegensvlug om en bijt of krabt ze je. Hoe komt dat?

Lees meer

Fijn op haar kussen….of lekker er van tussen?

Dat is een belangrijke vraag. Sommige mensen beweren dat je kitten alleen gelukkig opgroeit, als je haar vrij laat om rond te zwerven en haar natuurlijke interesse in muizen en vogels na laat jagen. Anderen zeggen dat je haar beter veilig binnen kunt laten, waar ze alles heeft wat haar hartje maar begeert.

Lees meer

Je katje op vakantie

Ben je van plan om op vakantie te gaan, denk dan goed na over de beste manier om je jonge katje te laten verzorgen terwijl jij weg bent. Je dierenarts of een vriend kan misschien een goed pension aanraden waar ze kan verblijven. Ga daar dan ook langs om te kijken of je helemaal tevreden bent over haar nieuwe, tijdelijke huis, voordat je haar erheen brengt.

Lees meer

Kattenkwaad

Je katje kan heel snel bepaalde gewoontes aanleren, die vaak weer moeilijk af te leren zijn. Zeker als het voedsel betreft. Sommige katjes eten door de dag heen steeds kleine porties. Andere katjes eten op vaste tijden hun hele bakje leeg en beginnen hard te ‘miauwen’ wanneer het etenstijd is en hun bakje nog leeg is.

Lees meer

Van kitten tot kat

Je kitten zal sneller opgroeien dan je denkt, dus hier zijn een paar richtlijnen over wat nog op haar pad naar volwassenheid ligt.

Lees meer

Bij het territorium inbegrepen

Zodra je katje begint met het bepalen van haar territorium, of ze nu een moedige boerderijkat is of een knuffelige binnenkat, begint ze altijd vanuit een veilig punt.

Lees meer

Een jager van nature

Wanneer jouw kitten opspringt en de hielen van een bezoeker aanvalt, doet ze dat precies zoals ze het bij een prooi zou doen. Zo lang ze klein is, gaat het meestal om een spelletje. Je voelt haar tandjes en klauwtjes bijna niet. Maar wanneer ze een volwassen kat is, zijn haar kaken en klauwen een stuk sterker! Je kunt dan ook het beste haar spel onderbreken en haar een tijdje negeren. Als dat niet werkt, spreek dan tegen haar met een duidelijke, harde stem, maar schreeuw niet. Ze zal het snel begrijpen.

Lees meer

Sprekende lichaamstaal

Inmiddels heb je wel gerealiseerd dat het vocabulair van je kat veel uitgebreider is dan alleen een tevreden spinnen en een aandacht vragende miauw. Maar wist je ook dat jouw kat met je communiceert door middel van haar lichaamshouding en de houding van haar oren, mondje en staart?

Lees meer

Kittenpraat

Katten hebben een gigantisch repertoire van verschillende geluidjes, veel groter dan dat van de meeste andere dieren. Wel meer dan 100 verschillende geluidjes zijn bij katten geïdentificeerd. Elk geluidje heeft weer een andere toon en sterkte, die voor katten elk een heel andere betekenis hebben. Jouw kat heeft je heel veel te vertellen.

Lees meer

Kennismaken met andere dieren

Katten en honden zijn van nature geen vijanden, maar ze kunnen wel problemen met elkaar hebben, vooral wanneer je ze voor het eerst aan elkaar voorstelt.

Lees meer

Tot haar zinnen komen

Een jong katje wordt doof en blind geboren. Om toch haar weg te kunnen vinden, heeft ze een sterk ontwikkelde smaak-, tast- en reukzin. Maar voordat je het weet, is ze in staat om alle 5 haar zintuigen in te zetten.

Lees meer

Leer kattengedrag begrijpen

Katten staan bekend om hun typisch onafhankelijke kattengedrag, maar zijn ze stiekem misschien toch socialer dan we denken? Iedereen die ooit een kat gehad heeft, weet dat het plezier van een kat als huisgenoot mede wordt bepaald door haar typische ‘kattengedrag’: intrigerend, verterend, maar soms ook heel vreemd! Wat je je hierbij misschien niet realiseert, is hoe dit mysterieuze gedrag lijkt op dat van grote, in het wild levende katten. In de kattenwereld worden relaties gebouwd en versterkt door elkaar te wassen. Dus de volgende keer dat je jouw kat die van de buren ziet wassen, weet je dat het niet puur gaat om schoon worden. Ze bevestigen zo hun vriendschap, of maken het goed na een recentelijk gevecht. Dat leidt ons tot een ander onderwerp waar katten soms ook om bekend staan: aggressie.

Lees meer

Een kat kopen: Waar let je op?

Nu je zeker weet dat je een kat wilt kopen, moet je nog beslissen wat voor kat het beste bij je past. Is een raskat iets voor jou? Een langharige of een kortharige kat? Een poes of een kater? Of wil je misschien zelfs meerdere katten kopen om het plezier te verdubbelen?

Lees meer

Kattenallergie: Wat doe je er tegen?

Het meest voor de hand liggende advies bij kattenallergie is: blijf ver uit de buurt van katten! Maar als kattenliefhebber zul je het vast prettig vinden om te weten dat er ook alternatieven zijn.

Lees meer

Je kat en de buitenwereld

Katten zijn enorm nieuwsgierig. Hoewel veel van hen zich gemakkelijk aanpassen aan een leven binnenshuis, blijven er ontdekkingsreizigers voor wie de wereld aan de andere kant van het kattenluikje doorgaans te interessant is om zomaar te negeren. Vooral katers zwerven graag uren aan een stuk in de buitenlucht.

Lees meer

Kitten en baby in huis: waar moet je aan denken?

Overweeg je een kitten in huis te nemen terwijl je ook een baby verwacht of terwijl je al een baby hebt? Wees dan bewust van de extra zorg die hiervoor nodig is. Maar van de andere kant: je krijgt er ook heel veel mooie momenten voor terug, want twee kleintjes tegelijk zijn natuurlijk dubbel zo vertederend… Hieronder lees je wat je zoal kunt verwachten.

Lees meer