Gezondheid & Voeding

Hier lees je alles over hoe je je kitten de beste start van haar leven geeft. Van tips over dierenartsbezoek, tot sterilisatie en voeding.

Gevaarlijke fratsen

Je kunt je huis nog zo kitten-proof maken, voor een echte avonturier blijven er altijd gevaren op de loer liggen. Let vooral op klapramen, gloeiende kookpaten of zelfs een openstaande wc deur. Maar ook naaigerei of draagtassen zijn potentiële gevaren voor een onervaren kitten op avontuur.

Lees meer

Naar de dierenarts

Zodra je kitten voor het eerst haar pootjes in haar nieuwe huis zet, rekent ze op jouw goede zorgen. Schrijf haar daarom zo snel mogelijk in bij de dierenarts! Het is een goed idee om alle documenten over haar op een plaats te bewaren. Als je in deze map ook het telefoonnummer van de dierenarts noteert, kun je het altijd gemakkelijk terugvinden.

Lees meer

Houd haar gezond

Als je weet hoe je kitten zich gedraagt wanneer ze gezond is, dan zul je het al snel merken wanneer ze zich ineens anders gedraagt. Een slaperig katje dat haar neus ophaalt voor voedsel, voelt zich waarschijnlijk niet lekker. Geloof het maar wanneer je het ziet: katten doen meestal niet alsof ze ziek zijn. Voor hen is er namelijk geen kans op een vrije dag van school!

Lees meer

Vlooien, wormen en je kitten

Als je geluk hebt, wordt je kleine haarbal nooit lastig gevallen door vlooien. Mocht ze er wel last van hebben dan krabt en bijt ze zichzelf. In sommige gevallen heeft ze zelfs een allergische reactie. Maar wees niet bang, vlooien zijn gemakkelijk te ontdekken. Het zijn bruinzwarte, kleine beestjes die zich een weg banen door haar vacht. Als je kat vlooien heeft, vind je ook vaak kleine, donkere puntjes in haar vacht.

Lees meer

Jullie gezamelijke gezondheid

Schone, gezonde, blije kittens leveren meestal geen gezondheidsproblemen op voor jou en je familie. Hier zijn een paar punten om op te letten, zodat je haar gezond kunt houden:

Lees meer

Pas op, gif!

Je katje heeft een natuurlijk instinct om niets te eten wat ze niet kent. Er zijn vele soorten vergif en chemicaliën in en om het huis. Het is dus toch altijd mogelijk dat ze per ongeluk iets verkeerds binnenkrijgt. Haar nieuwsgierigheid kan haar altijd verleiden, dus houd haar goed in de gaten.

Lees meer

Tijd voor sterilisatie of castratie?

Het paarseizoen duurt van laat in de winter tot het einde van de zomer. Binnenkatten zijn er zelfs het hele jaar klaar voor! De voortplantingsdrang kan de oorzaak zijn van ongewoon gedrag. Een krolse poes ‘roept’ partners, wordt luid en rusteloos. Vaak rolt ze uitnodigend over de vloer. Katers raken soms betrokken in gevechten, ze zwerven ver van huis of laten overal urinesporen achter. Dat is minder leuk.

Bekijk video
Lees meer

Wanneer vaccineren en waarom

Als liefhebbende, verantwoordelijke kattenbaas, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de gezondheidsrisico’s voor je katje. Het is niet leuk om over na te denken, maar als je de kennis al vroeg bezit, dan kun je je vingers kruisen opdat je die kennis nooit nodig gaat hebben! Darmontstekingen, herpes, slijmvliesontstekingen en influenza zijn erg besmettelijke ziekten en kunnen gevaarlijk zijn voor je kitten. Gelukkig zijn er vaccinaties voor al deze aandoeningen.

Lees meer

Lekker eten

Opvoeden, verzorgen en voeden; jouw rol als kittenbaasje is erg gevariëerd. En een van de belangrijkste verantwoordelijkheden die je voor haar draagt is om haar goed te voeden. Eerst zul je moeten weten hoeveel je haar moet geven en houd er rekening mee dat dit afhankelijk is van haar levensfase.

Bekijk video
Lees meer

Alles over eiwitten

Ze zien er schattig uit, maar kittens zijn echte vleeseters en zijn voor het merendeel afhankelijk van vlees om in hun eiwitbehoefte te voorzien. Slechts een klein deel van hun eiwitbehoefte halen ze uit planten. Ze gebruiken zoveel energie dat ze wel 10 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig hebben voor een gezonde groei. Volwassen katten hebben slechts zes gram per kilo nodig. Vergelijk dat eens met ons. Wij gebruiken slechts 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht.

Lees meer

Gemakkelijk, lekker eten.

Als je je kitten de best mogelijke start wilt geven, geef je haar goed uitgebalanceerde voeding met een hoge voedingswaarde. Nadat een kitten bij haar moeder weg is ben jij degene die ervoor moet zorgen dat ze de allerbeste verzorging en voeding krijgt. Ze zal je er eeuwig dankbaar voor zijn.

Lees meer

Het hoe en waarom van de voedingsstoffen die ze nodig heeft

We kunnen voor ons zelf op elke verpakking precies lezen wat we binnen horen te krijgen, maar wat heeft een kitten nu precies nodig?

Lees meer

Kittens en water

In het wild komen katten nauwelijks in aanraking met water. Hun natuurlijke omgeving zijn de bossen, savannen en prairies, dus altijd ver van de zee. Ze houden van nature daarom niet bijzonder veel van water. Ze wassen zich met hun tong en houden van natte voeding zoals WHISKAS® Maaltijdzakjes 2-12 Maanden of WHISKAS®Droge brokjes 2-12 maanden in plaats van drinken. Als een kitten nat wordt, zelfs na nat geworden te zijn door een beetje regen, kan ze uren bezig zijn zichzelf te wassen en te drogen om haar vacht zacht te houden.

Bekijk video
Lees meer

Haar eerste verjaardag: tijd voor WHISKAS® 1+ Maaltijdzakjes

Nu je jonge katje richting de mijlpaal van haar eerste verjaardag komt, is het tijd haar welkom te heten in de wereld van volwassen katten. En wat is nu een beter begin dan met WHISKAS® 1+ Maaltijdzakjes?

Bekijk video
Lees meer

Huidverzorging, oorontsteking en mogelijke oor-zaken

Schudt je kat veel met haar hoofd, krabt ze aan haar oor of komt er pus uit, dan is het goed mogelijk dat je kat een oorontsteking heeft. Kleine mijten die zich in haar oorkanaal gehuisvest hebben, kunnen de oorzaak zijn. Vraag in dit geval je dierenarts om druppels, ook voor je andere katten. Volg zijn advies te allen tijde op.

Lees meer

Dierenartsbezoek

De dierenarts is je beste vriend wanneer je zorgen hebt over een kat. Laat ze ooit tekenen zien van ziekte, raak dan ook niet in paniek. Zorg dat je altijd het nummer van je dierenkliniek bij de hand hebt, samen met de openingstijden en instructies in geval van nood. Als je geen tijd hebt om je kat naar de dierenarts te brengen, dan kan je dierenarts wellicht telefonisch advies geven.

Lees meer

De zorg voor allergische katten

Er zijn nogal wat mensen die allergisch zijn voor katten. Ze hebben last van jeukende ogen en produceren volle zakdoeken. Katten kunnen ook allergisch zijn. Niet voor mensen, maar wel voor bepaalde voeding. Zorg dus dat ze geen eten krijgt waar ze slecht op reageert.

Lees meer

Wat je kitten van nature nodig heeft

Je kitten groeit elke dag. Maar daar kan ze wel wat hulp bij gebruiken! Daarom bevat WHISKAS® 2-12 maanden de juiste hoeveelheid calcium en fosfor om de groei van de botten en de ontwikkeling van de gewrichten te ondersteunen.

Lees meer

WHISKAS® beste recept ooit!

Nu nóg lekkerder: Om je pootjes bij af te likken!

Lees meer