Naar overzicht
Gezondheid & Voeding

Gevaarlijke fratsen

Je kunt je huis nog zo kitten-proof maken, voor een echte avonturier blijven er altijd gevaren op de loer liggen. Let vooral op klapramen, gloeiende kookpaten of zelfs een openstaande wc deur. Maar ook naaigerei of draagtassen zijn potentiële gevaren voor een onervaren kitten op avontuur.

Zet je kleine kat zijn eerste stapjes buiten het huis, dan zul je moeten vertrouwen op haar overlevings instinct. Jij kunt haar immers niet meer in de gaten houden als ze in bomen klimt of te maken krijgt met katten die haar krabben of bijten omdat ze in hun territorium komt. Ze zal niet direct in de problemen komen, maar houd voor de zekerheid het nummer van de dierenarts bij de hand zodat je direct kunt bellen als je denkt dat ze in een vechtpartij is beland.

Ongelukjes gebeuren

Hoe voorzichtig je ook bent, ongelukken zitten in een klein hoekje. Wees dus altijd voorbereid.

Als ze iets heeft ingeslikt of ze heeft een grote (brand)wond of kneuzingen, stel haar gerust door met haar te praten en haar zachtjes te aaien. Breng haar direct naar de dierenarts.

Als ze bloedt, druk de wond dan dicht met een schone doek. Probeer haar kalm en stil te houden zodat haar hartslag niet te erg stijgt.

Als ze zich verbrand heeft, zet haar dan in de wasbak en koel haar af met voldoende koud water.

Is er iets ernstigs, raadpleeg dan direct de dierenarts. In andere gevallen voldoet een flinke portie aandacht en knuffels.

Volgende