Naar overzicht
Gezondheid & Voeding

Het hoe en waarom van de voedingsstoffen die ze nodig heeft

We kunnen voor ons zelf op elke verpakking precies lezen wat we binnen horen te krijgen, maar wat heeft een kitten nu precies nodig?

Vitamines

Vitamines zijn onmisbaar voor het zicht, de groei van botten en de stofwisseling van je kat. In het functioneren van haar lichaam heeft ze de hulp van vitamines nodig. Elke vitamine heeft zijn eigen rol hierin. Als ze haar pootje verwondt, helpt de ene vitamine voor het stollen van het bloed en de andere voor het helen van de huid.

Vitamines komen vooral voor in lever, niertjes, granen en gist. Dit alles vind je terug in WHISKAS® 2-12 Maanden (Maaltijdzakjes of droge voeding).

Mineralen

Mineralen geven je kat sterke tanden en botten en zijn heel goed voor de stofwisseling. Het belangrijkste zijn calcium, fosfor, kalium, natrium, chloor en magnesium. Ook heeft ze bepaalde spoorelementen nodig zoals ijzer, koper, mangaan en selenium.

De meeste mineralen zijn giftig als ze in te grote hoeveelheden in het voedsel zitten. Te weinig mineralen kunnen deficiëntieverschijnselen opleveren. WHISKAS® 2-12 Maanden (Maaltijdzakjes of droge voeding) voorziet haar voeding van de exacte hoeveelheid essentiële mineralen. Goede bronnen van mineralen in kattenvoeding zijn vis, vlees, lever en granen. Als je je kitten een uitgebalanceerde voeding zoals WHISKAS® Junior 2-12 maanden geeft, hoef je haar geen extra mineralen te geven.

Essentiële vetzuren

Je kat heeft essentiële vetzuren nodig om haar huid, vacht, voortplantingssysteem en stofwisseling gezond te houden. Vetten en essentiële vetzuren bevatten een hoge energiewaarde en maken haar maaltijd lekker. Vetten zorgen er ook voor dat vitamines A, D, E en K door het lichaam stromen.

Essentiële vetzuren vind je vooral in dierlijke vetten en plantaardige olie.

Koolhydraten en vezels

Koolhydraten worden gebruikt als energiebron of als bron van voedingsvezels. Zij zorgen voor een goede vertering en regelmatige stoelgang. Granen zoals rijst, mais en tarwe zijn bronnen van koolhydraten en vezels in kattenvoeding.

Eiwitten

Eiwitten zijn onmisbaar voor de groei en spieropbouw van je kat. Het zijn de bouwstenen van bijna alle levend weefsel. Alle eiwitten zijn gemaakt van kleinere deeltjes die we aminozuren noemen. Er zijn duizenden verschillende eiwitten in het kleine lijfje van je kitten. En allemaal vervullen ze een andere rol. Kittens kunnen eiwitten afbreken tot enkelvoudige aminozuren en er dan nieuwe eiwitten van maken ten gunste van het lichaam. Haar, huid, nagels en spieren bestaan grotendeels uit eiwitten.

Sommige aminozuren kunnen in het lichaam worden geproduceerd, genaamd niet-essentiële aminozuren. Andere zoals taurine en arginine worden essentiële aminozuren genoemd, omdat ze nodig zijn en niet in het lichaam zelf kunnen worden aangemaakt. Deze essentiële aminozuren zal je kitten daarom door middel van voeding binnen moeten krijgen.

In kattenvoeding met vlees, eieren, vis, graan en gist vind je veel proteïnen.

Uiteraard bevat WHISKAS® 2-12 Maanden (Maaltijdzakjes of droge voeding) de perfecte balans tussen al de voedingsstoffen die je kitten nodig heeft om een gelukkige, gezonde kat te worden.

Volgende Vorige