Naar overzicht
Gezondheid & Voeding

Naar de dierenarts

Zodra je kitten voor het eerst haar pootjes in haar nieuwe huis zet, rekent ze op jouw goede zorgen. Schrijf haar daarom zo snel mogelijk in bij de dierenarts! Het is een goed idee om alle documenten over haar op een plaats te bewaren. Als je in deze map ook het telefoonnummer van de dierenarts noteert, kun je het altijd gemakkelijk terugvinden.

Als je het kunt betalen, overweeg dan een verzekering voor je kat af te sluiten. Er is maar een kleine kans dat je het ooit echt nodig gaat hebben, maar je kunt beter voorkomen dan genezen. Want een medische behandeling voor je kat kan nogal eens duur uitvallen.

Haar eerste afspraak

Je katje kan het je niet vertellen als er iets mis is met haar. Let daarom goed op haar gedrag. Als ze zich vreemd gedraagt, is het beter om voor de zekerheid met haar naar de dierenarts te gaan.

Onderweg naar de dierenarts

Jonge katjes zijn vaak bang tijdens hun eerste bezoek aan de dierenarts. Zeker als ze nog nooit eerder in een auto hebben gezeten, zijn alle geluiden en geuren nieuw voor hen. Je kunt de reis een stuk prettiger maken door haar mee te nemen in een goed afgesloten reismand. Het is namelijk maar een kleine moeite voor haar om te ontsnappen uit een gewone, kartonnen doos, of uit je armen. Stop je iets in de reismand dat ruikt naar thuis, dan zal dat haar kalmeren. Een dekentje uit haar mandje is heel goed geschikt hiervoor. Je kunt in de paar dagen voorafgaand aan de reis het reismandje in huis zetten. Zo kan je katje het als een bed of als veilige schuilplaats gebruiken en er zo alvast een beetje aan wennen.

Bij de dierenarts

Zodra je aankomt bij de dierenarts houd je je kitten in haar reismandje. Ze voelt zich daar veiliger, zeker als er in de wachtruimte veel blaffende honden en andere katten zijn. Heb je een speeltje of wat lekkers in haar reismandje liggen, dan kan ze zich daarmee goed vermaken. Wanneer het tijd is voor haar onderzoek, blijf dan bij haar. Ze associeert jouw stem met fijne dingen zoals voeding en spelen, dus haar aaien en met haar praten helpt haar veiliger te voelen. De dierenarts zal je hulp waarderen. Bedenk je dat als haar eerste bezoek een succes is, de kans groot is dat haar toekomstige bezoekjes dat ook zullen zijn.

Bereid je goed voor

Tijdens de eerste afspraak, zal je dierenarts je alles vertellen dat je moet weten om er zeker van te zijn dat je katje in goede conditie blijft. Zowel fysiek als mentaal. Hij zal je ook waarschuwen voor gezondheidsrisico’s waar je goed op moet letten.

Jouw rol

De rol van de dierenarts is belangrijk, maar het echte werk komt op jou aan. Haar welzijn is afhankelijk van jouw kennis en aandacht. Daarom moet je zo snel mogelijk beginnen met het regelmatig controleren van haar mond en tanden. Het is veel gemakkelijker haar gebit schoon te houden als je bekend bent met haar kleine hoektanden.

Het is vooral belangrijk om haar voortanden en snijtanden te controleren op tandplak. Als je rood en opgezet tandvlees ziet, laat er dan snel de dierenarts naar kijken. Het is aan te raden om haar gebit jaarlijks te latan controleren, bijvoorbeeld gelijktijdig met haar jaarlijkse vaccinaties.

Ongeacht wat voor klaagzang ze je laat aanhoren, het is belangrijk dat jullie een goede borstel-, ontwormings- en ontvlooingsroutine opbouwen. Zorg daarnaast dat je haar gezondheid regelmatig controleert en de noodzakelijke vaccinaties voor haar regelt. Overspoel haar met liefde en ze laat haar geklaag al gauw zitten.

Volgende Vorige