Naar overzicht
Gezondheid & Voeding

Pas op, gif!

Je katje heeft een natuurlijk instinct om niets te eten wat ze niet kent. Er zijn vele soorten vergif en chemicaliën in en om het huis. Het is dus toch altijd mogelijk dat ze per ongeluk iets verkeerds binnenkrijgt. Haar nieuwsgierigheid kan haar altijd verleiden, dus houd haar goed in de gaten.

Een gekleurde fles schoonmaakmiddel kan haar aandacht trekken, of een gevangen buit kan interessant ruiken maar toch gif bevatten. Ook kan ze slachtoffer worden van haar eigen properheid. Als verf of teer aan haar vacht of poten plakt, slikt ze het door tijdens haar volgende wasbeurt.

Het meest verraderlijke aan gif doorslikken, is dat het moeilijk kan zijn om uit te vinden wat voor substantie ze heeft doorgeslikt. De symptomen variëren ook sterk. Let op tekenen van ongewone vermoeidheid, verlamming, rillerigheid of krampen. Sommige soorten vergif kunnen ook diarree, misselijkheid en overgeven veroorzaken.

Elke seconde telt

Zoals bij alles, voorkomen is beter dan genezen. Zet je schoonmaakmiddel ergens waar ze er niet bij kan. Ook medicijnen, verf en ander vergif sla je buiten haar bereik op. We weten dat dit moeilijk kan zijn, omdat je baldadige kitten graag overal inkruipt om het te onderzoeken. Toch zijn er vast wel plekken die je kunt bedenken, waar zij niet bij kan! Laat ze dan toch tekenen van vergiftiging zien, breng haar dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Als je weet je welk gif ze ingenomen heeft, neem het dan met je mee.

In dit soort situaties komt het goed van pas om het telefoonnummer van je dierenarts snel bij de hand te hebben. Probeer kalm te blijven om je arme, kleine pechvogeltje gerust te stellen.

Volgende Vorige