Tijd voor sterilisatie of castratie?

Het paarseizoen duurt van laat in de winter tot het einde van de zomer. Binnenkatten zijn er zelfs het hele jaar klaar voor! De voortplantingsdrang kan de oorzaak zijn van ongewoon gedrag. Een krolse poes ‘roept’ partners, wordt luid en rusteloos. Vaak rolt ze uitnodigend over de vloer. Katers raken soms betrokken in gevechten, ze zwerven ver van huis of laten overal urinesporen achter. Dat is minder leuk.

Dit alles kan enorm vervelend zijn en de oplossing voor dit gedrag, of het voorkomen van een nestje kittens, is je kat te castreren of steriliseren.

Je kat steriliseren

Al vanaf dat ze 5 of 6 maanden oud is, kan een poes 3 keer per jaar een nestje ter wereld brengen. We raden aan haar te laten steriliseren, maar als je met haar wilt fokken, kan je dierenarts je daar meer over vertellen.

Kies je voor sterilisatie of castratie, dan is er veel dat je moet weten. Vanaf 5 of 6 maanden kun je deze behandeling met een gerust hart laten uitvoeren. Ook als ze nog geen nestje heeft gehad.

Je dierenarts heeft al vele malen sterilisaties en castraties uitgevoerd, dus het is niets om je zorgen over te maken. Als je haar in de ochtend naar de dierenarts brengt, mag je haar vaak nog dezelfde dag mee terug naar huis nemen. Ze is onder narcose geweest, dus ze kan nog een beetje versufd zijn wanneer ze wakker wordt. Laat haar in een rustige omgeving weer helemaal bijkomen en vergeet niet haar af en toe zachtjes te aaien.

In sommige gevallen zal ze wat aankomen na de operatie. Een uitgebalanceerde maaltijd, zoals de WHISKAS® Maaltijdzakjes 2-12 Maanden of WHISKAS®

Je kat castreren

Je kat castreren heeft andere voordelen. De neiging van een klein katertje om te sproeien om zijn territorium af te bakenen zou weg moeten trekken. Hij heeft minder de behoefte om ver van huis te lopen of met andere katers te vechten. Als resultaat komt hij niet meer thuis met krab- of bijtwonden en is beter beschermd tegen ziektes als leukemie en FIV. Deze ziektes loopt hij op door seks of verwondingen tijdens een gevecht. Daarnaast verkleint het de kans op tumoren in de tepels of baarmoeder van poezen en bij katers problemen in de plasbuis. Het gaat dus niet alleen om het voorkomen van een kattenbevolkingsoverschot in huis!

Volgende Vorige