Naar overzicht
Gezondheid & Voeding

Vlooien, wormen en je kitten

Vlooien bij kittens

Als je geluk hebt, wordt je kleine haarbal nooit lastig gevallen door vlooien. Mocht ze er wel last van hebben dan krabt en bijt ze zichzelf. In sommige gevallen heeft ze zelfs een allergische reactie. Maar wees niet bang, vlooien zijn gemakkelijk te ontdekken. Het zijn bruinzwarte, kleine beestjes die zich een weg banen door haar vacht. Als je kat vlooien heeft, vind je ook vaak kleine, donkere puntjes in haar vacht. Dat is vlooienpoep. Vraag je dierenarts om advies hoe je de vlooien het beste kunt bestrijden. Koop je een bestrijdingsmiddel bij de dierenspeciaalzaak, let er dan op dat het geschikt is voor kittens en dat je er genoeg van in huis hebt om al je huisdieren te behandelen. Onthoud dat als je katje vlooien heeft, er vlooien zijn in heel je huis. Stofzuig elke ruimte, was je beddengoed en alles waar je katje mee in contact is gekomen. Spray daarnaast in elke ruimte rond met een milieuvriendelijk vlooienbestrijdingsmiddel maar zorg dat je je katje hiermee niet raakt (tenzij je dierenarts zegt dat dat wel kan).

Kittens ontwormen

Is je katje aangekomen? Het ligt misschien niet aan haar voeding. Spoelwormen kunnen haar een voller postuur geven en vervelende bijverschijnselen opleveren zoals overgeven, diarree, slechte conditie en langzaam groeien. Maak je niet teveel zorgen, er zijn voldoende goede behandelingsmogelijkheden. Ontworm haar elke 2 weken als ze tussen de 5 en 12 weken oud is en ontworm haar daarna elke 3 tot 6 maanden. Probeer te achterhalen wat voor behandeling je katje al heeft gehad voordat ze bij jou in huis kwam. Je dierenarts kan vervolgens vertellen wat je moet doen.

Al even vervelend is de lintworm, al komt die vaker voor bij oudere katten. Een manier om deze worm op te pikken, is door besmetting via vlooien. Ook kan een kat het krijgen door muizen en andere prooidieren op te eten. Zie je iets op dat lijkt op rijstkorrels in haar kattenbak, dan heeft ze waarschijnlijk lintworm. Spoelwormbehandelingen werken niet tegen lintworm, dus vraag je dierenarts om advies. Ze is dan snel weer zo gezond als een vis.

Volgende Vorige