Naar overzicht
Gezondheid & Voeding

Wanneer vaccineren en waarom

Als liefhebbende, verantwoordelijke kattenbaas, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de gezondheidsrisico’s voor je katje. Het is niet leuk om over na te denken, maar als je de kennis al vroeg bezit, dan kun je je vingers kruisen opdat je die kennis nooit nodig gaat hebben! Darmontstekingen, herpes, slijmvliesontstekingen en influenza zijn erg besmettelijke ziekten en kunnen gevaarlijk zijn voor je kitten. Gelukkig zijn er vaccinaties voor al deze aandoeningen.

Je katje krijgt doorgaans haar eerste vaccinaties als ze 9 weken oud is, gevolgd door haar tweede wanneer ze 12 weken oud is. Echter, sommige vaccinaties kan ze beter op een ander tijdstip krijgen. Daarom kun je het beste even met je dierenarts afstemmen wanneer jouw katje haar vaccinaties nodig heef.t Het geneesmiddel voor influenza wordt daarnaast ook vaak in de vorm van neusdruppels gegeven in plaats van een injectie.

Zo’n twee weken na haar inenting is haar immuniteit volledig ontwikkeld. Tot die tijd zul je haar in huis moeten houden, of ze het nu leuk vindt of niet. En onthoud, je moet elk jaar haar vaccinaties laten herhalen. Bewaar haar vaccinatiebewijzen op een veilige plaats, bij voorkeur bij alle andere papieren van je kat. Als je haar ooit in een pension wilt laten verblijven, dan zul je daarvoor deze informatie nodig hebben.

Wil je haar meenemen op een verre vakantie, dan is het verplicht om haar tegen hondsdolheid in te laten enten. Voor de zekerheid kun je ook andere vaccinaties overwegen, bijvoorbeeld tegen leukemie of chlamydia. Vraag je dierenarts om advies.

Volgende Vorige