Kittenpraat

Katten hebben een gigantisch repertoire van verschillende geluidjes, veel groter dan dat van de meeste andere dieren. Wel meer dan 100 verschillende geluidjes zijn bij katten geïdentificeerd. Elk geluidje heeft weer een andere toon en sterkte, die voor katten elk een heel andere betekenis hebben. Jouw kat heeft je heel veel te vertellen.

De klassieke ´miauw’

Iedereen kent ´miauw´, het typische kattengeluid dat wordt geproduceerd in het strottenhoofd. Jonge katjes gebruiken het om te roepen om hun moeder. Op haar weg naar volwassenheid leert ze steeds meer verschillende geluiden te maken om zo haar emotie en stemming duidelijk te maken. Of ze nu duidelijk wil maken dat ze in een goede bui is of in een slechte bui, dat ze bang, boos of ontevreden is, vriendelijk ´hallo´ wil zeggen, zachtjes wil klagen of luid wil protesteren. Bij elke expressie hoort weer een ander geluid.

Zei je iets?

Niet iedere kat maakt een soort van tjielpend geluid, maar doet ze dat wel, dan kan het echt klinken alsof ze tegen je aan het praten is. Meestal gebruikt ze dit geluidje als een vriendelijke groet naar haar baasje.

Spinnen van geluk

Het is algemeen bekend dat spinnende katten gelukkig zijn. Zelfs als ze nog maar net geboren zijn, spinnen ze om hun moeder te laten weten, dat ze zich goed voelen. Katten spinnen wanneer ze zich veilig voelen bij iemand, in een vertrouwde omgeving zijn of wanneer ze half in slaap zijn. En slimme katten zullen het gebruiken om jou hen nog langer te laten aaien. En jij geeft daar natuurlijk aan toe! Recent onderzoek wijst uit dat katten hun gespin zelfs gebruiken om zichzelf te kalmeren en de vibratie zelfs gebruiken om wonden sneller te laten helen. Hoe precies, dat blijft een mysterie.

Eens een kitten, altijd een kitten

In het wild stoppen kittens met communiceren door middel van geluid wanneer ze volwassen worden. Ze gebruiken hun geluiden dan alleen nog vlak voor een gevecht of voor het paren. Een groot deel van de kattentaal lijkt dus voor ons te zijn. Verrassend misschien, maar toch heel simpel te verklaren. Kittens die met mensen opgroeien, blijven een beetje in een moeder-kitten relatie zitten, waarbij jij natuurlijk de vervangende ´moeder´ bent.

Vorige