Sprekende lichaamstaal

Inmiddels heb je wel gerealiseerd dat het vocabulair van je kat veel uitgebreider is dan alleen een tevreden spinnen en een aandacht vragende miauw. Maar wist je ook dat jouw kat met je communiceert door middel van haar lichaamshouding en de houding van haar oren, mondje en staart?

Waarschijnlijk heb je al het een en ander van haar lichaamstaal weten te ontcijferen. De meeste van ons, begrijpen bijvoorbeeld dat een kat met halfgesloten oogjes in ontspannen houding je vertelt dat ze tevreden is. Zeker wanneer ze tegelijkertijd spint of met haar voorpoten masseert, is ze helemaal gelukkig. Het masseren met haar voorpoten is overgebleven uit haar kittentijd. Toen deed ze dit om de moedermelk naar de juiste tepel te leiden.

Haar oren kunnen je veel over haar gemoedstoestand onthullen. Is ze alert, dan staan ze kaarsrecht omhoog en vooruit gericht. Ze zijn naar achteren gedraaid wanneer ze nerveus is en bij een boze kat liggen de oren zelfs plat naar achteren. Ook haar staart vertelt je veel. Zo richt ze het fier omhoog voor een ´welkom thuis´, het puntje beweegt licht heen en weer als ze plezier heeft of zwiept van links naar rechts als ze kwaad of geïrriteerd is.

Ten slotte is daar het spektakel van een kat dat al haar haren omhoog heeft staan, met een dikke staart en hoge rug, blazend en spugend. Ze staat met haar lichaam iets zijwaarts om nog intimiderender over te komen op haar tegenstander. Indringers, opgelet!

Volgende