Naar overzicht
Overweeg je een kitten?

De eerste maanden

Alles wat een kitten meemaakt in de eerste belangrijke maanden, vormt haar voor de rest van haar leven. De positieve ervaringen in deze periode, zullen haar vormen tot een volwassen kat die open en vol vertrouwen in het leven staat.

Het kunstje afkijken bij moeder

De eerste en belangrijkste levenslessen krijgt je kitten van haar moeder. Zij leert haar hoe ze haar vacht en nagels moet verzorgen en geeft haar de eerste zindelijkheidstrainingen. Daarnaast leert ze haar wat gevaarlijk is, wat mag en wat niet. Al deze belangrijke aspecten dragen bij tot de vorming van het karakter van jouw kitten.

Sociale vaardigheidslessen

Het karakter van een kitten wordt gevormd tussen de tweede en zevende week van haar jonge leventje. De lessen uit deze periode neemt ze voor de rest van haar leven mee. Als ze in deze periode veel contact met mensen heeft, dan zal ze als ze groter wordt een sociale kat worden. Als je wilt dat je kitten een open en sociaal lid van je gezin wordt, is het dus belangrijk om haar veel te aaien en tegen haar te praten zolang ze nog klein is.

Jong geleerd, oud gedaan

Als je kitten twaalf weken oud is, is de rol van haar moeder voltooid en is het aan jou om de opvoeding over te nemen. Jij bent degene die haar alles kan leren over het gelukkig leven in je gezin. Dit is ook de periode dat je haar leert om de krabpaal te gebruiken in plaats van bijvoorbeeld je meubilair. De beste manier om haar iets te leren is door haar goede gedrag te belonen door vrolijk tegen haar te spreken en haar veel te knuffelen. Als ze zich slecht gedraagt, mag je haar best even toespreken maar schreeuw nooit tegen haar, daar wordt ze bang van. Zo zal ze leren dat goed gedrag aandacht betekent en dat slecht gedrag geen positieve reactie brengt.

Ook eenvoudige dingen moet ze leren

Het is goed om je kitten zo snel mogelijk kennis te laten maken met alle dingen die in het dagelijks leven voorkomen. Zo went ze aan het leven met haar nieuwe baasjes. Een ritje met de auto of het gebruik van een stofzuiger is spannend voor een kitten. Door haar al jong geregeld te confronteren met dit soort situaties, leert ze er mee om te gaan. Al snel weet ze dan dat er geen gevaar dreigt.

Voor voeding geldt hetzelfde. Laat haar zo snel mogelijk kennis maken met verschillende smaken en texturen. Dan zal ze later geen moeite hebben om gevarieerd te eten. WHISKAS® 2-12 Maanden Maaltijdzakjes of droge voeding zijn er in verschillende smaken en zijn dus ideaal om haar aan alle soorten voeding te laten wennen. Zo krijgt ze alles binnen wat ze van nature nodig heeft en kunnen haar smaakpapillen steeds weer worden verrast.

Volgende Vorige