Een kat kopen: Waar let je op?

Nu je zeker weet dat je een kat wilt kopen, moet je nog beslissen wat voor kat het beste bij je past. Is een raskat iets voor jou? Een langharige of een kortharige kat? Een poes of een kater? Of wil je misschien zelfs meerdere katten kopen om het plezier te verdubbelen?

Hier zijn een paar tips om je te helpen kiezen:

Wel of niet een raskat?

Er zijn tussen de 40 en 80 verschillende rassen en ongeveer 500 verschillende varianten daarop. Kijk eens naar de populaire Siamees, Birmees en Pers, de Manx die geen staart heeft, of de vachtloze Canadese Sphinx. Buiten hun verschillen in uiterlijk, hebben alle rassen ook hun eigen temperament en karakter. Zo is de Siamees bijvoorbeeld heel extrovert, terwijl langharige Perzen meestal wat rustiger zijn.

Een kattenboek kopen of een kattenshow bezoeken zijn goede manieren om de verschillende rassen te leren kenen en er een te vinden die jou aanspreekt. Je zult zoveel geweldige, schattige katten zien, dat je ze wel allemaal mee naar huis zou willen nemen!

De meeste mensen kiezen niet voor een raskat. Voor de meesten onder ons voldoen deze katten precies aan de voorwaarden die ze zoeken. Je vindt ze in alle kleuren en vachtsoorten. En niet onbelangrijk, ze kosten je geen fortuin!

Lang of kort haar?

Langharige katten kunnen erg mooi zijn, maar moeten vaak geborsteld worden om vrij te blijven van klitten. Dagelijks borstelen is goed voor het opbouwen van jullie band en de meeste katten zijn gek op die aandacht. Heb je geen tijd om haar elke dag te borstelen, overweeg dan een kortharige kat.

Heb je een kat met een vacht die enorm in de klit zit, neem haar dan mee naar de dierenarts om haar weer te ‘ontwarren’. Omdat ze het doorgaans niet prettig vindt, brengt de dierenarts haar onder narcose voordat hij haar behandelt.

Poes of kater?

Katers zijn vaak een stukje groter dan poezen. Castreer je ze niet, dan struinen ze de hele buurt af en zoeken ze ruzie met andere katten. Ze markeren hun territorum met urine en door het niet begraven van hun uitwerpselen. Ook al is het voor je kater normaal, voor jou is het vast nogal onprettig.

Poezen die je niet laat steriliseren zullen regelmatig krols worden en kunnen zwanger raken. Ze zijn dan erg luid en alle katers uit de buurt zullen op hen afkomen.

Heb je hier allemaal geen zin in, laat je kat dan castreren. Je zult merken dat het vervelende gedrag dat hoort bij het poes of kater zijn, verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Een kat of meerdere?

Veel kattenbaasjes weten niet of ze beter een of meerdere katten kunnen nemen. Wat het beste is, hangt af van elke individuele kat. Sommige katten vinden het prima om met andere katten in een huis te wonen, terwijl andere katten jou liever voor zichzelf houden. Heb je al een volwassen kat, bedenk je dan wat zij waarschijnlijk het fijnst zal vinden.

Een goede reden om meerdere katten te overwegen, is als je vaak langere tijd van huis bent. Zo kunnen ze elkaar gezelschap houden. Groeien ze als kittens samen op, dan blijven ze meestal ook als volwassen katten beste maatjes. Het aantal katten dat je kunt huisvesten, hangt ook af van de grootte van je huis. Net zoals mensen hebben katten hun eigen plekje nodig om zich terug te kunnen trekken. Een algemene stelregel is dat je minstens een kamer per kat moet hebben, zodat ze altijd even alleen kunnen zijn als ze dat willen. Het is ook verstandig om voor elke kat een apart voer- en waterbakje, mandje en kattenbank te hebben. Sommige katten vinden het niet prettig om te delen met anderen.

Waar haal je een kat?

Als je hebt besloten dat je een kat wilt, vertel het dan aan je vrienden en buren. Een van hen heeft misschien een kat of nestje kittens te koop, of kent iemand die dat heeft. Anders, kijk dan in je regionale krant of zoek in het asiel. In het asiel zitten vaak veel lieve katten en kittens die hard op zoek zijn naar een nieuw thuis.

Vermijd handelaren die kittens hebben ingekocht bij verschillende partijen. Sommige zijn misschien te vroeg bij hun moeder weggehaald, of hebben lange afstanden gereisd. Zij hebben een verhoogd risico op ziektes en stress-gerelateerde aandoeningen. Omdat je nooit zeker kunt zijn van hun gezondheid en verleden, kun je het best je dierenarts om advies vragen. Heb je besloten om een raskat te nemen, zoek dan naar een gecertificeerde fokker. Je vindt deze via andere kattenbaasjes, je dierenarts, artikelen in de krant, op internet, in kattenbladen of door kattenshows te bezoeken. Ook rasverenigingen brengen je in contact met betrouwbare fokkers bij jou in de buurt.

Waar je op moet letten

Vraag of je de kittens samen met hun moeder mag zien. Zo kun je inschatten hoe gezond de moederpoes is en wat haar karakter is. Vergeet niet dat ze waarschijnlijk niet in perfectie conditie is door de hoeveelheid energie die haar kittens van haar vragen. Wel kun je zo jezelf ervan verzekeren dat de kittens niet te vroeg bij hun moeder zijn weggehaald of ergens anders ingekocht zijn.

Het beste kun je 7 tot 8 weken wachten voordat je de kitten bij haar moeder weghaalt. Fokkers van raskatten houden de kittens vaak tot ze 12 weken oud zijn. Bekijk meerdere nestjes voordat je een beslissing maakt. Koop alleen op plaatsen waar het hygiënisch is (steriel hoeft niet) en waar de katten gelukkig zijn en in goede gezondheid.

Vraag naar een inentingsbewijs en of ze goed ontwormd zijn. Het beste is als kittens 2 keer zijn ingeent in het 1e jaar en volwassen katten 1 keer. Volwassen katten moeten 4 keer per jaar ontwormd worden en kittens maandelijks tot dat ze een half jaar oud zijn.

Volgende Vorige