Naar overzicht
Overweeg je een kitten?

Haar nieuwe thuis

Weet jij hoe het voelt om naar een hele nieuwe omgeving met nieuwe mensen te verhuizen? Elke kat maakt het op jonge leeftijd mee. Gelukkig kun jij veel doen tegen de stress zodat ze snel, rustig en prettig gewend raakt.

Voorbereiding

Welke kamer wordt de eerste dagen haar woonkamer? Zoek een kamer uit waar ze de eerste dagen geen last heeft van de kinderen, andere huisdieren en de hectiek van jullie dagelijks leven.

Zet haar kattenbak, bij voorkeur gevuld met hygiënische korrels zoals CATSAN® tegenover de deur. Vergeet niet dat je ook een schepje in huis hebt.

Zorg dat er altijd een bakje vers water klaar staat, zo ver mogelijk weg van de kattenbak. Het is handig om een placemat onder de etensbakjes en de kattenbak te zetten zodat je het makkelijk kunt schoonmaken.

Koop een lekker mandje voor haar of maak er zelf een. Een kartonnen doos waar je 1 zijde uithaalt, vindt ze al prachtig. Helemaal als je er een lekker dekentje inlegt.

Zet haar mandje uit de buurt van haar kattenbak, maar uiteindelijk bepaalt ze waarschijnlijk zelf wel waar haar mandje komt te staan.

Als je haar voor de eerste keer meeneemt naar haar nieuwe huis (en voor latere uitstapjes naar bijvoorbeeld de dierenarts) zul je een reismand voor je kat nodig hebben. Veilige speeltjes, een borstel en kam en een krabpaal maken de uitzet compleet.

Tot slot zul je aan de veiligheid van je nieuwe huisgenootje moeten denken. Giftige planten en schoonmaakmiddelen zullen buiten haar bereik moeten staan, voor ze arriveert.

Van huis naar thuis

Als je met je jonge katje voor het eerst 'thuiskomt' is het belangrijk dat het rustig is in huis. Misschien is ze heel schuchter in het begin, maar dat is niet zorgelijk. Laat haar haar etensbak en het mandje zien. Haar nieuwsgierigheid zal haar er snel toe zetten om rustig alles te ontdekken.

Als ze eraan toe is om de rest van het huis te ontdekken, zal ze het je snel laten weten. Laat de deur van haar eigen ruimte op een kiertje zodat ze op ontdekkingsreis kan gaan als het haar uitkomt.

Jonge katjes leren snel, zeker als je bepaalde routines in haar dagelijks leventje brengt. Zelf zul je waarschijnlijk graag beginnen met haar lessen in zindelijkheid. Haar moeder heeft haar dit overigens al deels bijgebracht, maar ze zal haar nieuwe toilet waarschijnlijk niet herkennen. Het eerste wat je 's morgens doet is haar in de bak zetten. En vervolgens doe je dit na iedere maaltijd en voor je naar bed gaat. Ze zal zich de routine snel eigen maken. Natuurlijk zal het wel eens mis gaan maar uiteindelijk wordt ze helemaal zindelijk.

Als je andere huisdieren hebt, houdt ze dan in het begin weg bij je kitten. Introduceer haar stapsgewijs door haar de mogelijkheid te geven om zich terug te trekken. Geef ook je andere huisdieren voldoende aandacht, zodat ze niet jaloers worden.

Denk er tot slot aan je kitten niet naar buiten te laten tot ze is gevaccineerd. Ook nadat ze haar inentingen heeft gehad kun je haar nog het best twee a drie weken binnenhouden.

Leuk je te leren kennen: kitten introducties

Heb je al een kat in huis, dan is er een simpele truc om de eerste kennismaking met haar nieuwe huisgenootje zo prettig mogelijk te maken.

Wrijf haar in met een oud kledingstuk wat naar jou ruikt. Zo geef je het jonge katje iets vertrouwds mee waardoor ze eenvoudig wordt geaccepteerd.

Omdat de nieuwe kitten nog jong is, zullen er weinig problemen ontstaan. De pikorde ligt immers al vast door het leeftijdsverschil. In de meeste gevallen zal je kitten de oudere kat volgen. Zij zal op haar beurt zal haar nieuwe, hulpeloze huisgenootje beschermen.

Het is een stuk moeilijker om een oudere kat bij een jonge kat te introduceren omdat deze al meer zelfvertrouwen heeft opgebouwd. Het kan zelfs leiden tot schermutselingen. In dat geval zul je meer aandacht moeten besteden aan de jonge kat en ze vervolgens laten settelen. Geef ze tijdens de gewenning wel hun eigen etens- en drinkbak en ieder een eigen mandje en kattenbak.

Al snel zijn  ze helemaal gewend aan elkaars gezelschap.

Volgende