Socialiseren

Hoe beter je kitten gesocialiseerd is in haar jeugd, hoe meer zelfvertrouwen ze zal hebben als volwassen kat. Hier vind je tips om het introduceren van je kitten aan andere dieren en kinderen zo stress-vrij mogelijk te maken.

Beloon haar

Hoe kun jij een goede ‘moeder’ voor je kat zijn? Hoe ga je haar helpen op haar weg naar volwassenheid? Jij bent immers verantwoordelijk voor haar gezondheid, haar gedrag en haar veiligheid. Hier vind je een aantal onderwerpen waar je goed op moet letten.

Lees meer

Wat te doen met agressieve kittens?

Een van de meest voorkomende problemen met agressieve kittens is het 'krab en bijt-syndrome'. Als je haar aait, draait ze zich vliegensvlug om en bijt of krabt ze je. Hoe komt dat?

Lees meer

Kennismaken met andere dieren

Katten en honden zijn van nature geen vijanden, maar ze kunnen wel problemen met elkaar hebben, vooral wanneer je ze voor het eerst aan elkaar voorstelt.

Lees meer

Leer kattengedrag begrijpen

Katten staan bekend om hun typisch onafhankelijke kattengedrag, maar zijn ze stiekem misschien toch socialer dan we denken? Iedereen die ooit een kat gehad heeft, weet dat het plezier van een kat als huisgenoot mede wordt bepaald door haar typische ‘kattengedrag’: intrigerend, verterend, maar soms ook heel vreemd! Wat je je hierbij misschien niet realiseert, is hoe dit mysterieuze gedrag lijkt op dat van grote, in het wild levende katten. In de kattenwereld worden relaties gebouwd en versterkt door elkaar te wassen. Dus de volgende keer dat je jouw kat die van de buren ziet wassen, weet je dat het niet puur gaat om schoon worden. Ze bevestigen zo hun vriendschap, of maken het goed na een recentelijk gevecht. Dat leidt ons tot een ander onderwerp waar katten soms ook om bekend staan: aggressie.

Lees meer

Je kat en de buitenwereld

Katten zijn enorm nieuwsgierig. Hoewel veel van hen zich gemakkelijk aanpassen aan een leven binnenshuis, blijven er ontdekkingsreizigers voor wie de wereld aan de andere kant van het kattenluikje doorgaans te interessant is om zomaar te negeren. Vooral katers zwerven graag uren aan een stuk in de buitenlucht.

Lees meer

Kitten en baby in huis: waar moet je aan denken?

Overweeg je een kitten in huis te nemen terwijl je ook een baby verwacht of terwijl je al een baby hebt? Wees dan bewust van de extra zorg die hiervoor nodig is. Maar van de andere kant: je krijgt er ook heel veel mooie momenten voor terug, want twee kleintjes tegelijk zijn natuurlijk dubbel zo vertederend… Hieronder lees je wat je zoal kunt verwachten.

Lees meer