Naar overzicht
Socialiseren

Beloon haar

Hoe kun jij een goede ‘moeder’ voor je kat zijn? Hoe ga je haar helpen op haar weg naar volwassenheid? Jij bent immers verantwoordelijk voor haar gezondheid, haar gedrag en haar veiligheid. Hier vind je een aantal onderwerpen waar je goed op moet letten.

Leer haar goede manieren

Zo schattig als ze eruit ziet, zo vernielzuchtig kan ze zich gedragen. Een belangrijk deel van haar opvoeding is haar gedrag naar anderen toe. Niemand vindt het leuk om als krabpaal te worden behandeld wanneer ze op visite bij je zijn. En hoe zouden de buren het vinden als ze de perkjes in de tuin omspit of in de vijver gaat vissen? Het is erg belangrijk om iedereen te vriend te houden en te voorkomen dat je kat schade veroorzaakt

Goed gedrag belonen

Je kunt haar goede gewoontes bijbrengen in haar dagelijkse routine, zodat ze het onderscheid leert maken tussen tijd van spelen en tijd van rusten.

Zorg dat de ruimte waar ze leeft en speelt altijd comfortabel en droog is en ze dagelijks vers drinkwater krijgt. Jonge katten zitten vol energie, dus speel geregeld met haar. Je kunt hiervoor leuke, veilige speeltjes gebruiken.

Vachtverzorging is ook zo'n belangrijke dagelijkse routine. Een paar minuten per dag en ze zal minder problemen hebben van haarballen. Bovendien zie je meteen of ze huidproblemen of parasieten heeft. En zij zal de aandacht die ze krijgt heerlijk vinden.

Je kat leert door verbanden te leggen. Als je haar goede gedrag beloont met een knuffel zal ze de volgende keer weer hetzelfde gedrag vertonen om zo weer lekker geknuffeld te worden. Als ze slecht gedrag vertoont, ga je niet tegen haar te keer maar negeer je haar even. Gaat ze netjes naar haar kattenbak, beloon haar. Doet ze het op het tapijt, schenk haar dan geen aandacht. Het helpt niet om tegen haar te schreeuwen, sterker nog het kan averechts werken.

Training

Als je je kitten gaat trainen, bedenk dan goed wat je van haar verlangt, waarom ze het gewenste gedrag zou tonen en hoe je haar gaat belonen. Kittens worden gemotiveerd door voeding, maar helaas werkt dat alleen als ze honger heeft. Probeer dus een snackje of speelgoedje te gebruiken waar ze erg gek op is.

Katten trainen is heel anders dan het trainen van een hond. Je vraagt haar niet te gaan zitten of te volgen. Je traint haar door haar te leren respect te tonen voor bepaalde delen van je huis en zich te realiseren dat ze niet in de gordijnen mag klimmen of op het aanrecht mag springen.

Zie je haar op het aanrechtblad of in de gordijnen, zet haar dan op de grond en loop weg. Beloon haar als ze netjes met vier pootjes op de vloer staat. Ze zal binnen de kortste keren begrijpen wat je bedoelt.

Als je je kitten op jonge leeftijd goede manieren aanleert, heb je er haar hele leven plezier van. Je zult haar goede gedrag wel steeds moeten blijven stimuleren, ook als ze volwassen is. Maar dat mag geen probleem zijn, aangezien je het zelf net zo goed heerlijk vindt om haar te knuffelen en te aaien.

Volgende