Naar overzicht
Socialiseren

Kitten en baby in huis: waar moet je aan denken?

Overweeg je een kitten in huis te nemen terwijl je ook een baby verwacht of terwijl je al een baby hebt? Wees dan bewust van de extra zorg die hiervoor nodig is. Maar van de andere kant: je krijgt er ook heel veel mooie momenten voor terug, want twee kleintjes tegelijk zijn natuurlijk dubbel zo vertederend… Hieronder lees je wat je zoal kunt verwachten.

Twee kleintjes vragen samen véél aandacht

Zowel je baby als een kitten hebben de eerste maanden veel aandacht nodig. Denk hierbij voor je kitten niet alleen aan regelmatig voeden, maar ook aan zindelijkheidstraining en spelenderwijs leren. Zo kunnen je baby en je kitten je in het begin aardig bezighouden, zowel overdag als ‘s nachts. Zorg dat je daar op voorbereid bent. Het goede nieuws is dat deze fase vanzelf geleidelijk overgaat! Een kitten die al zindelijk is, vraagt bijvoorbeeld al net wat minder aandacht. En er is nog een groot voordeel als een klein kindje en een klein katje samen opgroeien: zo leren ze stap voor stap samen spelen en raken ze volledig op elkaar ingesteld. Echt een vriendschap voor het leven dus!

Welke kattenrassen gaan het best samen met kleine kinderen?

Als je een raskitten overweegt, dan is het goed om te weten welke rassen het beste samengaan met kinderen. Over het algemeen hebben ‘gewone’ kortharige katten die niet tot een specifiek ras behoren het minst een ‘gebruiksaanwijzing’. Maar ook tussen de populaire rassen onderling zijn er grote verschillen in persoonlijkheid. Van zachtaardige Perzen heb je waarschijnlijk weinig last, terwijl de kortharige Oosterse rassen als Siamezen, Burmezen en Abessijnen enorm veel aandacht kunnen opeisen. Deze laatstgenoemde rassen zijn dus minder aan te raden in combinatie met opgroeiende kinderen.

Laat je kitten niet alleen met je baby

Kittens groeien veel sneller op dan baby’s. Ze kunnen veel eerder op hun eigen pootjes staan en ze zijn razend nieuwsgierig. Binnen de kortste keren gaan ze dan ook op ‘verkenningstocht’ door je huis! Houd de babykamer daarom altijd gesloten en laat je kitten niet alleen met je baby. Je kitten wil je baby echt geen pijn doen, maar die zwaaiende armpjes en graaiende klauwtjes moeten in het begin wel een beetje in toom gehouden worden. Het is natuurlijk gedrag van je kitten om haar pootjes uit te strekken naar dingen die bewegen, ze wil echt alleen maar spelen! Als jij gewoon een beetje meespeelt, leren je kitten en je kindje vanzelf aan elkaar wennen.

Vorige