Naar overzicht
Socialiseren

Wat te doen met agressieve kittens?

Waar hebben we het over?

Een van de meest voorkomende problemen met agressieve kittens is het 'krab en bijt-syndrome'. Als je haar aait, draait ze zich vliegensvlug om en bijt of krabt ze je. Hoe komt dat?

Latere problemen met agressie kunnen in de socialisatieperiode van een kitten voorkomen worden. Dit doe je door haar als kitten veel te aaien en te knuffelen. Ze moet relaxed en vol vertrouwen op je schoot zitten om zich te laten aanhalen. Ze zal moeten leren om dit te accepteren en ervan te genieten, en dat is niet voor alle kittens vanzelfsprekend. Om haar hieraan te laten wennen en veilig te laten voelen, kun je het beste eerst bij haar op de vloer gaan zitten als je haar gaat aaien. Zo wordt ze vanzelf kalm. Reageert ze afwijzend? Stop dan en probeer het later weer, tot ze je vertrouwd en er van geniet.

De beste manier om agressie te voorkomen is om haar met aandacht en snackjes te belonen voor goed gedrag. Slecht gedrag kun je het beste negeren. Als je weet dat iets specifieks haar irriteert, zorg dan dat je dat uit de weg gaat. Als ze dan nog steeds aggressief doet, negeer haar dan.

Je kitten is van de ene op de andere dag in een nieuwe, onbekende wereld gestapt. Dan is het niet vreemd dat ze daar wel eens gestresst van kan raken. Veel aandacht geven is de allerbeste remedie tegen gedragsproblemen. Maak het haar zo comfortabel mogelijk in haar nieuwe territorium. Denk er ook aan dat de balans met andere katten met de komst van zo'n kleine kat kan worden verstoord en zelfs katten die al jaren gelukkig samen leven elkaar ineens in de haren kunnen vliegen. Wanhoop niet, je kunt veel doen aan agressief gedrag.

Als je kleine kat zich nog steeds agressief gedraagd (vooral als het om kinderen gaat) en je hebt er alles aan gedaan om haar een veilig en beschermd gevoel te geven, kun je het best naar je dierenarts gaan die je eventueel door kan sturen naar een gedragsdeskundige. Zij zijn de experts op dit gebied en zullen je helpen je katje weer gelukkig te maken in haar nieuwe omgeving.

Volgende Vorige