Naar overzicht
Spelen & Leren

Speelkwartier

Spelen is belangrijk voor je kitten om haar natuurlijke instincten te ontwikkelen. Speel je samen met haar, dan vormt dat een band tussen jullie die haar hele leven duurt.

Haar moeder is al begonnen met het stimuleren van haar gedragsontwikkeling, maar als vervangende opvoeder is jouw rol ook heel belangrijk. Maak dus tijd om met haar te spelen. Koop bijvoorbeeld wat speeltjes, zoals een speelgoedmuis en een bal. Let erop dat ze niet speelt met voorwerpen die haar kunnen verwonden, of die ze door kan slikken. Je mag best creatief zijn in het kiezen van haar speeltjes. Iets simpels als een papieren propje kan al voor uren entertainment zorgen. Een ander leuk idee is een draadje wol dat je in de lucht laat dansen. Ze zal de gekste sprongen maken om het te vangen, maar let erop dat ze na het spelen de wol niet opeet.

Andere katjes spelen het liefst verstoppertje. Ze springen tevoorschijn wanneer je het niet verwacht en proberen dan je been te vangen. Hoewel dit natuurlijk gedrag is, kun je het maar beter niet stimuleren. Tenzij je wilt dat ze over een paar jaar met haar inmiddels sterkere klauwen in je been hangt. Probeer haar te negeren en ze zal het al gauw geen spannend spel meer vinden.

Prikkels zoeken

Als je kitten met je speelt, dan volgt ze haar natuurlijke instincten die ze van haar wilde voorouders heeft geërft. Spelen helpt haar spieren te versterken en verbetert haar bloedcirculatie. En eigenlijk is het overal goed voor.

Ze zal altijd haar jachtinstinct volgen en van nature rond willen zwerven. En al is ze nog zo gesteld op de routine en veiligheid in haar huis en territorium, ze is altijd op zoek naar prikkels. Is er langere tijd geen levendigheid in huis, dan wordt ze gestresst en agressief. Geef haar dan een speeltje om zich op af te reageren. Je hand daarvoor aanbieden is geen veilig idee.

Breng de jager in haar naar boven, niet de vechter

Het is misschien niet voor de hand liggend, maar met je kitten spelen is een goede manier om haar te kalmeren. Alles waardoor ze kan jagen en krabben is geweldig voor haar. Maak een papieren prop vast aan een draadje en sleep het achter je aan. Je zult zien dat ze ogenblikkelijk haar oren spitst en zich schrap zet voor de achtervolging van haar papieren prooi.

Je kitten kan veel leren van het spelen met jou. Door verschillende situaties te creëeren kun je aan haar duidelijk maken welk gedrag acceptabel is en welk gedrag niet. Ook is het een fantastische manier om een verlegen, nieuw katje zich thuis te laten voelen.

Volgende