Verzorging

Lees hier alles over de verzorging van je kitten.

Hoe verzorg je de vacht van je kitten?

Je kitten vraagt nogal wat van je: Heel veel aandacht, regelmatige, goed uitgebalanceerde maaltijden (WHISKAS® 2-12 Maanden Maaltijdzakjes of droge voeding zijn perfect voor ze) en wat hulp bij de verzorging van haar vacht.

Lees meer

Veilig naar buiten

Katten zijn vrije geesten, maar geloof het of niet, vaak houden ze van een halsbandje. Het is verstandig om een aardig bandje voor haar te kopen met je telefoonnummer erop in het geval ze de weg kwijtraakt. Hoewel haar goede reukzin haar vaak feilloos naar huis leidt, kan ze gedesoriënteerd raken door enge dingen zoals vuurwerk of noodweer. Houd haar, als je dit soort omstandigheden voorziet, dan ook liever binnen.

Lees meer

Kattenbaktraining

Geen kitten is graag alleen, behalve wanneer ze naar het toilet moet. Ze wil zelfs niet dat je op dat moment naar haar kijkt.

Bekijk video
Lees meer

De wapens van je kitten

Een kat heeft klauwen om te vechten en te jagen. Ook zijn ze belangrijk voor haar balans op gladde oppervlaktes en haar grip als ze aan het klimmen is. Ze gebruikt de nagels van haar voorpoten om haar ergens aan vast te grijpen. En het is een wonder van de natuur hoe ze haar nagels weer tussen haar voetkussentjes kan optrekken. Ze hebben dan ook zelden te lijden.

Lees meer

Fijn op haar kussen….of lekker er van tussen?

Dat is een belangrijke vraag. Sommige mensen beweren dat je kitten alleen gelukkig opgroeit, als je haar vrij laat om rond te zwerven en haar natuurlijke interesse in muizen en vogels na laat jagen. Anderen zeggen dat je haar beter veilig binnen kunt laten, waar ze alles heeft wat haar hartje maar begeert.

Lees meer

Borstelen

Je kitten vraagt nogal wat van je: Heel veel aandacht, regelmatig, goed uitgebalanceerde maaltijden (WHISKAS® 2-12 Maanden Maaltijdzakjes of droge voeding zijn perfect voor ze) en wat hulp bij de verzorging van haar vacht.

Lees meer

Je katje op vakantie

Ben je van plan om op vakantie te gaan, denk dan goed na over de beste manier om je jonge katje te laten verzorgen terwijl jij weg bent. Je dierenarts of een vriend kan misschien een goed pension aanraden waar ze kan verblijven. Ga daar dan ook langs om te kijken of je helemaal tevreden bent over haar nieuwe, tijdelijke huis, voordat je haar erheen brengt.

Lees meer

Kattenkwaad

Je katje kan heel snel bepaalde gewoontes aanleren, die vaak weer moeilijk af te leren zijn. Zeker als het voedsel betreft. Sommige katjes eten door de dag heen steeds kleine porties. Andere katjes eten op vaste tijden hun hele bakje leeg en beginnen hard te ‘miauwen’ wanneer het etenstijd is en hun bakje nog leeg is.

Lees meer

Wasperikelen

Kittens worden geboren met het instinct om zich nauwkeurig te wassen. Al in de eerste paar dagen na hun geboorte zal hun moeder dit gedrag aanmoedigen en ze alles leren over het verzorgen van hun vacht.

Lees meer

Van kitten tot kat

Je kitten zal sneller opgroeien dan je denkt, dus hier zijn een paar richtlijnen over wat nog op haar pad naar volwassenheid ligt.

Lees meer

Bij het territorium inbegrepen

Zodra je katje begint met het bepalen van haar territorium, of ze nu een moedige boerderijkat is of een knuffelige binnenkat, begint ze altijd vanuit een veilig punt.

Lees meer

Een jager van nature

Wanneer jouw kitten opspringt en de hielen van een bezoeker aanvalt, doet ze dat precies zoals ze het bij een prooi zou doen. Zo lang ze klein is, gaat het meestal om een spelletje. Je voelt haar tandjes en klauwtjes bijna niet. Maar wanneer ze een volwassen kat is, zijn haar kaken en klauwen een stuk sterker! Je kunt dan ook het beste haar spel onderbreken en haar een tijdje negeren. Als dat niet werkt, spreek dan tegen haar met een duidelijke, harde stem, maar schreeuw niet. Ze zal het snel begrijpen.

Lees meer

Verzorging van de vacht van je kitten

De eerste keer dat je haar borstelt kan je kitten nerveus zijn dus geef de kam en borstel eerst even aan haar om mee te spelen. Zorg ook voor veel lichamelijk contact door haar overal te aaien zodat ze gewend raakt aan je aanrakingen. Als ze erg vies is gebruik dan een warme vochtige doek om haar mee af te vegen. Gebruik vooral geen zeep omdat die kan irriteren.

Lees meer

Ontwikkeling van een kitten: wanneer wordt een kitten een kat?

In de eerste weken van haar leven groeit en ontwikkelt een kitten zich razendsnel. Ze worden geboren met hun ogen en oren dicht. Ze kunnen niet lopen, maar kruipen op hun buikjes en zijn afhankelijk van hun reukzin om hun moeder te vinden.

Bekijk video
Lees meer