Naar overzicht
Verzorging

Bij het territorium inbegrepen

Zodra je katje begint met het bepalen van haar territorium, of ze nu een moedige boerderijkat is of een knuffelige binnenkat, begint ze altijd vanuit een veilig punt.

Ze markeert de grenzen van haar territorium door middel van geuren, geluiden en door te krabben. Zo deden haar wilde voorouders het ook. Als je katje niet gesteriliseerd of gecastreerd is, dan besprenkelt ze wellicht objecten met haar urine. Dit is heel natuurlijk voor katten die hun status willen benadrukken. Andere katten waarmee haar territorium overlapt, zullen de geurinformatie in de urine ruiken. Wanneer ze elkaar dan in het echt tegenkomen, weten ze of ze partij zijn voor de andere kat, of dat ze maar beter een stukje territorium aan de ander kunnen afstaan.

Een plekje veroveren

Woont er al een kat bij je in huis, dan is het een goed idee om je kitten bekend te laten worden met haar nieuwe omgeving voordat je haar voorstelt aan haar nieuwe maatje.

Na de introductie ontstaat namelijk al snel een hiërarchie tussen de katten. Dit is een natuurlijk proces waarbij een kat agressie kan laten zien om de ander op haar plaats te wijzen.& Naarmate je kitten opgroeit en volwassen wordt, kan de volgorde van de hiërarchie best veranderen.

Zelfs als je jonge katje het huis voor zichzelf heeft, wil ze haar territorium verdedigen. Dus wees voorbereid op een strijd om je favoriete plek in huis, zeker als het er warm en knus is.

Volgende Vorige