Naar overzicht
Verzorging

De wapens van je kitten

Een kat heeft klauwen om te vechten en te jagen. Ook zijn ze belangrijk voor haar balans op gladde oppervlaktes en haar grip als ze aan het klimmen is. Ze gebruikt de nagels van haar voorpoten om haar ergens aan vast te grijpen. En het is een wonder van de natuur hoe ze haar nagels weer tussen haar voetkussentjes kan optrekken. Ze hebben dan ook zelden te lijden.

Je hebt een belangrijke rol in de verzorging van de nagels van je kat. Controleer haar pootjes regelmatig om te zien of haar nagels niet te lang zijn gegroeid. Vooral binnenhuiskatten, hebben hier meer last van dan buitenkatten, omdat zij hun nagels 'vijlen' met klimmen en krabben aan bomen. Geef je kitten daarom een goede krabpaal als ze altijd binnen blijft. Dat is wel zo prettig voor je meubels.

Als je ziet dat haar nagels te lang zijn, kun je haar de eerste keer het best mee naar de dierenarts nemen en zien hoe je het de volgende keer zelf kunt doen.

Er gaat niets boven het kijken hoe de dierenarts de nageltjes knipt, maar hier zijn wat tips voor als je toch besluit om zelf haar nagels te knippen.

  • Je kunt een gewone nagelknipper gebruiken of een speciale in de dierenwinkel kopen.
  • Zorg dat je voldoende licht hebt.
  • Knip niet in het roze deel van haar nagels, we weten allemaal hoe pijnlijk het is als we onze nagels te kort knippen. Dit is moeilijk, als je kat donkere nagels heeft.
  • Als je de nagelte kort knipt zal het zeer pijnlijk zijn en waarschijnlijk hevig bloeden. Het bloeden zal uiteindelijk stoppen maar ze zal deze slechte ervaring herinneren en zich verzetten tegen iedere volgende knipbeurt.
  • Zorg dat je een beloning klaar hebt liggen voor als je klaar bent met knippen.
Volgende Vorige