Naar overzicht
Verzorging

Een jager van nature

Wanneer jouw kitten opspringt en de hielen van een bezoeker aanvalt, doet ze dat precies zoals ze het bij een prooi zou doen. Zo lang ze klein is, gaat het meestal om een spelletje. Je voelt haar tandjes en klauwtjes bijna niet. Maar wanneer ze een volwassen kat is, zijn haar kaken en klauwen een stuk sterker! Je kunt dan ook het beste haar spel onderbreken en haar een tijdje negeren. Als dat niet werkt, spreek dan tegen haar met een duidelijke, harde stem, maar schreeuw niet. Ze zal het snel begrijpen.

Ziet ze een vreemde kat, dan kan er nog een ander type agressie ontstaan! Vooral als ze deze vreemdeling niet kan aanvallen door die moderne uitvindingen van ons, zoals ramen en hekken. Laat haar maar gewoon even afkoelen. Zodra iets interessanters haar aandacht weet te trekken, is ze die verdachte kat al lang vergeten.

Oerinstinct

Hoewel ze een schattig katje is, heeft haar persoonlijkheid ook een hele andere kant, namelijk die van een dodelijke jager. Als ze haar prooi mee naar huis neemt, straf haar dan niet. Ze volgt alleen maar een heel diepgeworteld instinct en maakt gebruik van de vaardigheden die ze als kitten van haar moeder heeft geleerd. Het jagen heeft niets te maken met honger hebben. Je katje zal het ondanks de beste voeding blijven doen. En het kan zelfs voorkomen dat ze haar prooi juist aan jouw voeten legt, in volle verwachting van haar beloning!

Toch zijn er stappen die je kunt ondernemen om haar jagersinstinct te ontmoedigen. Speel genoeg met haar en je bent misschien wel veel interessanter dan de vogels bij nacht in de tuin. Doe je haar daarnaast een kattenbelletje om, dan is elk prooidier op tijd gewaarschuwd voor het gevaar dat op de loer ligt…

Volgende Vorige