Naar overzicht
Verzorging

Fijn op haar kussen….of lekker er van tussen?

Dat is een belangrijke vraag. Sommige mensen beweren dat je kitten alleen gelukkig opgroeit, als je haar vrij laat om rond te zwerven en haar natuurlijke interesse in muizen en vogels na laat jagen. Anderen zeggen dat je haar beter veilig binnen kunt laten, waar ze alles heeft wat haar hartje maar begeert.

Een buitenkansje

Jonge katjes zijn vaak onafhankelijk en erg gesteld op hun vrijheid. Daarom zou je verwachten dat ze in de buitenlucht gelukkiger zijn. Jouw kleine jager zal daar alle afleiding krijgen waar ze behoefte aan heeft. Echter, het probleem is dat in hetzelfde gebied waar ze de kans heeft om te jagen, klimmen en onderzoeken, ook nogal wat gevaren kunnen schuilen. Een toename aan verkeer, bespoten gewassen en insecticide zijn de nieuwe bedreigingen voor de moderne huiskat. Maar bedenk je wel dat ze een sterk overlevingsinstinct heeft, dus maak je geen zorgen als ze soms een ommetje maakt.

Veilig binnen

Het spreekt voor zich dat wanneer je je kitten binnenhoudt, ze beschermd is tegen de gevaren van buiten. Het is zelfs zo dat jonge katjes zich perfect op hun gemak voelen in een huis wat zij als hun territorium zien.

Als je overweegt om haar binnenshuis te houden, is het belangrijk dat je voor je jonge katje een interessante omgeving creëert, waarin ze haar natuurlijke speel- en jachtinstincten kan uiten. Ze heeft veel speeltjes nodig, een goede krabpaal, mogelijkheden om te klimmen en een brandschone kattenbak. En vergeet niet dat er ook binnenshuis gevaren schuilen. Openhaarden, het gasfornuis en ongesloten ramen, maar ook elektrische apparaten en kabels kunnen een bedreiging vormen voor je kleine avonturier. Houd altijd een oogje op haar, dan zal haar niets overkomen.

Wat kies jij?

Er is geen goed of fout. Je katje de vrijheid geven om naar buiten te gaan of haar juist binnenhouden, hebben beide hun voor- en nadelen. Het is aan jou en je kitten om te besluiten wat het beste voor haar is.

Volgende Vorige