Naar overzicht
Verzorging

Hoe verzorg je de vacht van je kitten?

Je kitten vraagt nogal wat van je: Heel veel aandacht, regelmatige, goed uitgebalanceerde maaltijden (WHISKAS® 2-12 Maanden Maaltijdzakjes of droge voeding zijn perfect voor ze) en wat hulp bij de verzorging van haar vacht.

Goede vachtverzorging zorgt voor de groei vanhaar glanzende, gezonde vacht. Als je er vanaf het begin een routine van maakt, wordt het voor jullie allebei iets wat er gewoon bij hoort. Binnen de kortste keren gaat ze alvast liggen en geniet ze volop van haar dagelijkse borstelbeurt. Bovendien brengt het jou en je kitten dichter bij elkaar.

Je kitten zal de eerste keer misschien wat zenuwachtig zijn wanneer je haar borstelt. Laat haar dan even rustig spelen met de kam of borstel. Zodra ze eraan gewend is, is het minder spannend voor haar. Aai haar eerst rustig, vooral bij haar buikje en moeilijk te bereiken plekken, zodat ze eraan gewend raakt. Het is allemaal een kwestie van geduld. Als ze eenmaal beseft dat geborsteld worden hetzelfde voelt als geaaid worden, zal ze spinnen van plezier.

Als ze de kam heeft geaccepteerd, gebruik hem dan om het dode haar uit haar vacht te halen. Het beste is een kam te gebruiken met ver uit elkaar staande tanden.

Begin voorzichtig met haar kopje en borstel dan haar lijfje, staart en pootjes.

Ga uiteindelijk nog eens met een zachte borstel over haar hele lijf om alle losse haren eruit te halen.

Een borstelbeurt is tevens een mooie gelegenheid om haar hele vacht en huid te controleren op knobbeltjes, uitslag, wondjes of andere tekenen dat er iets niet in orde is.

Kijk ook er tekenen zijn van vlooien of andere parasieten.

Klitten moeten verwijderd worden voordat je haar gaat borstelen. Maar door je katje regelmatig te borstelen, zal ze niet snel klitten hebben.

Is haar vacht echt heel vies? Veeg haar dan eerst schoon met een schone doek die je in warm water vochtig hebt gemaakt.

Gebruik nooit zeep, dat kan haar huid irriteren.

Schone ogen en oren

Als je klaar bent met borstelen, dan kun je haar ogen en oren even controleren. Tranen haar ogen, veeg ze dan schoon met een vochtig warm wattenstaafje en gebruik voor ieder oog een schone. Als haar ogen rood zijn of er afscheiding uit haar ogen komt, is het verstandig om de dierenarts te raadplegen.

Zijn haar oortjes vies? Veeg ze dan schoon met een droog wattenstaafje. Ga met het wattenstaafje niet verder in het oor dan je kunt zien en raak niks hards binnenin aan. Zit er veel donker vet in haar oor, neem dan contact op met je dierenarts want dan heeft ze wellicht last van oormijt.

Gezonde tandjes

Het gebit van je kitten moet schoon en vrij van aanslag zijn. Het tandvlees hoort een gezonde roze kleur te hebben. Controleer haar tandjes regelmatig, zodat ze eraan gewend raakt. Zo wordt het een stuk gemakkelijker wanneer haar tanden moeten worden gepoetst of wanneer ze medicijnen moet doorslikken.

Geef je kitten WHISKAS® Kitten Droge Brokjes. Deze brokjes zijn goed voor haar tanden, onder meer door de toevoeging van calcium.

Nette nageltjes

Kittens zetten graag overal hun nagels in en het is erg belangrijk om haar nageltjes in goede conditie te houden. Een krabpaal biedt uitkomst, maar als ze ouder worden zul je haar nagels af en toe moeten knippen. Laat haar hier op jonge leeftijd aan wennen door haar pootjes aan te raken. Daardoor zal ze eraan wennen en zal ze meewerken als ze wat ouder is. Je dierenarts kan je laten zien hoe het beste haar nageltjes kan knippen.

Volgende