Kattenbaktraining

Geen kitten is graag alleen, behalve wanneer ze naar het toilet moet. Ze wil zelfs niet dat je op dat moment naar haar kijkt.

Daarom is het belangrijk dat de kattenbak op een rustige, veilige en goed bereikbare plek staat. Je katje zal moeten leren om er gebruik van te maken. Zodra je ziet dat de nood hoog is, pak je haar op en zet je haar in de bak. Ga hiermee door tot ze zelf in staat is om op de geur af te gaan en zo de bak te vinden. Een kat is, hoe jong ook, een proper dier en daarom is het belangrijk om een goed absorberende kattenbakvulling te gebruiken die geurtjes tegengaat, zoals CATSAN®.

Houd het schoon

Kittens houden van een schone kattenbak. Sterker nog, als de bak niet schoon is, zal ze waarschijnlijk een ander plekje zoeken. Door de bak minimaal eens per dag te verschonen, voorkom je ongelukjes. Zorg ervoor dat haar eten en drinken ver uit de buurt staat van de kattenbak en houd kinderen altijd uit de buurt van de bak.

Ongelukjes gebeuren...

Een vieze kattenbak is niet de enige reden voor je kitten om haar toiletgedrag te veranderen. Soms is er een psychische reden en heeft ze meer aandacht nodig of is haar territorium veranderd. Hierdoor kan een zindelijke kitten ineens veranderen.

Bij jonge katten die bijna geslachtsrijp zijn, kan ook hun toiletgedrag veranderen. Er zijn verschillende oorzaken voor veranderd toiletgedrag. Je dierenarts kan je hier meer over vertellen.

..maar niet meerdere keren

Als je kat per ongeluk haar behoefte op de verkeerde plek doet, kan de geur haar aansporen om dezelfde plek vaker te gebruiken. Dus zul je de plek direct grondig moeten reinigen met water en zeep. Gebruik geen schoonmaakmiddelen met ammoniak omdat de geur hiervan lijkt op die van kattenurine. Als alles weer goed schoon is, zal ze haar gebruikelijke gedrag weer aannemen.

Katten zijn hele schone dieren die snel leren hoe ze de kattenbak moeten gebruiken. Een kitten leert dit door haar moeder na te doen. Als je kitten niet weet hoe ze de bak moet gebruiken, zul je haar een beetje moeten helpen.

Een duwtje in de goede richting

Let goed op het gedrag van je kitten. Misschien reageert ze een beetje nerveus op de kattenbak of vergeet ze waar hij staat. Zolang ze zich oncomfortabel voelt, zul je haar moeten helpen.

Je kunt haar ook helpen door haar 's ochtends vroeg, 's avonds laat en na iedere maaltijd in de bak te zetten. Als je dit een aantal keren doet, zal ze snel in de gaten hebben waar de kattenbak voor dient en weet ze waar ze deze moet vinden.

Uit het zicht, maar niet buiten bereik

Het is erg belangrijk waar je de kattenbak neerzet. Een beetje privacy en uit de buurt van haar mandje en etensbakje; maar toch makkelijk bereikbaar. Anders zal ze zelf wel uitzoeken wat de beste plek is. Zorg dat haar bak altijd schoon is, want een kat zal een vieze, stinkende bak niet gebruiken.

Wees wel voorzichtig met schoonmaken. Een te sterk ruikend schoonmaakmiddel of een bak die ineens niet meer op het vertrouwde plekje staat kan haar routine verstoren.

Beloon haar op de juiste momenten

Als je kitten haar behoeften in de bak doet, beloon haar dan metaandacht of een kleine verwennerij. Zo zal de kattenbak een positieve associatie oproepen. Je zult verbaasd zijn hoe snel ze de bak zal gebruiken. Een beetje geduld en veel aanmoediging is alles wat nodig is om je kitten zindelijk te krijgen.

Volgende Vorige