Naar overzicht
Verzorging

Van kitten tot kat

Je kitten zal sneller opgroeien dan je denkt, dus hier zijn een paar richtlijnen over wat nog op haar pad naar volwassenheid ligt.

Katten kunnen het gehele jaar jongen werpen, met gemiddeld 4 kittens per nestje, maar de meesten doen dit alleen in de lente en zomer. De zwangerschap duurt zo’n 65 dagen. In die tijd zoekt de moederpoes een rustige en beschutte plek waar ze haar nestje ongestoord ter wereld kan laten komen.

Blind, doof en niet zwaarder dan 70 tot 100 gram, is een pasgeboren kitten totaal hulpeloos. De moederpoes moet zelfs de ademhaling op gang brengen door het katje schoon te likken. Toch zijn haar tast- en reukvermogen al sterk ontwikkeld, waarmee ze de weg naar de tepels van haar moeder al snel weet te vinden. Wanneer een kitten begint met drinken, duwt ze afwisselend met haar voorpootjes tegen de huid om de tepels. Zo stimuleert ze de afgifte van de moedermelk. Wanneer een katje eenmaal volwassen is en ontspannen bij je op schoot ligt, kan ze soms dezelfde pootbewegingen maken als dat ze bij haar moeder deed. Het is een teken van genegenheid. Een moederpoes geeft haar kittens niet alleen de nodige voedingsstoffen, maar ook de essentiële lichaamswarmte. Kittens kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet reguleren. Daarom kruipen ze ook dicht tegen elkaar aan wanneer hun moeder ze even verlaat.

In dit stadium kan een kitten nog niet veel meer dan slapen en eten, maar ze zal snel groeien! Elke dag komt ze bijna 15 gram aan! Wanneer ze tussen de 8 en 12 dagen oud is, opent ze haar oogjes. Zoals alle kittens heeft ze lieve, blauwe ogen, maar ze kan nog ongeveer 10 dagen niet zien. Haar gehoor ontwikkelt zich tegelijkertijd en haar tandjes komen door vanaf dat ze twee weken oud is. Binnen twee maanden is haar melkgebit van 26 messcherpe tandjes volledig ontwikkeld. Ze begint te wisselen wanneer ze 6 maanden oud is. Het gebit dat dan doorkomt, bestaat uit 30 tanden en houdt ze haar hele leven lang.

Op eigen pootjes staan

Halverwege de derde week, beginnen kittens voorzichtig met het ontdekken van hun omgeving. Ze kijken van hun moeder af hoe ze klimt, deuren opent en de kattenbak gebruikt. Wanneer de katjes 4 weken oud zijn, zal hun moeder ze meer zelf laten doen.

Terwijl ze ouder wordt, zal ze vaker gaan spelen met haar broertjes en zusjes. Zo leert ze hoe ze moet aanvallen en verdedigen, achtervolgen en ontspappen en om signalen en tekens te herkennen die waarschuwen voor gevaren. Ook leert ze hoe ze een ander kan overhalen om haar te geven wat ze wil. Binnen 5 weken zijn haar zintuigen volledig ontwikkeld en na 6 weken maakt ze zelf haar vacht schoon.

Op dit moment verbruikt ze zoveel energie dat haar moeder’s melk niet meer voldoende voor haar is. Je mag haar nu langzaam over laten stappen op vast voedsel. Vol enthousiasme zal ze zich storten op alles dat jij haar voorschotelt, maar houd er wel rekening mee dat ze op haar leeftijd hele specifieke voedingsbehoeften heeft.

Lief poesje

Ook al zijn kittens enorm ondeugend, het is best mogelijk om ze al op vroege leeftijd te leren zich te gedragen. Train ze met zachte hand, door ze te belonen voor goed gedrag en ongewenst gedrag te negeren.

Volgende Vorige