Naar overzicht
Verzorging

Veilig naar buiten

Katten zijn vrije geesten, maar geloof het of niet, vaak houden ze van een halsbandje. Het is verstandig om een aardig bandje voor haar te kopen met je telefoonnummer erop in het geval ze de weg kwijtraakt. Hoewel haar goede reukzin haar vaak feilloos naar huis leidt, kan ze gedesoriënteerd raken door enge dingen zoals vuurwerk of noodweer. Houd haar, als je dit soort omstandigheden voorziet, dan ook liever binnen.

Als ze onverhoopt de weg kwijt is geraakt, vraag dan eerst bij mensen in de buurt, de dierenarts, organisaties als Amivedi, het lokale dierenasiel en de dierenopvang of ze haar gevonden hebben. Ook in omliggende gebieden kan zij gevonden zijn, want je zult je verbazen hoever een kleine kat kan zwerven.

Als je kleine kat een echte ontdekkingsreiziger blijkt te zijn, kun je haar het best laten chippen. Iedere dierenarts of opvang kan dan direct zien waar haar thuis is. Zo'n chip wordt onder de huid aangebracht.

Een Kitten-Proof huis?

Er zijn een paar dingen waar je met je kitten altijd rekening mee moet houden. Een kitten is net een kind, ze wil alles onderzoeken en werkt zichzelf in de nesten zodra jij even uit het zicht bent.

Huis-, tuin- en keukengevaren

Huizen zijn gemaakt voor mensen. Alledaagse dingen zoals een gasfornuis of een electriciteitskabel kunnen van de ontdekkingsreis van je kitten een gevaarlijk avontuur maken.

De nieuwsgierigheid van je katje kent geen grenzen. Hoe goed je iets ook probeert te verstoppen, zij vindt het altijd. Voor ze haar nieuwe huis betrekt, kun je daarom het beste eerst een grote opruiming houden en alles wat gevaar op kan leveren opbergen. En wees gewaarschuwd, ze is heel inventief dus zelfs de hoogste planken zijn niet veilig voor haar.

Scherm je open haard af en zorg dat ze niet bij de kamerplanten kan, want haar maagje kan niet overal tegen. Zorg ervoor dat alles wat scherp is zoals scharen en messen bij haar uit de buurt moet worden gehouden.

De keuken is waarschijnlijk het meest gevaarlijke. Kittens houden van warme plekjes, maar ovens, wasmachines en wasdrogers zijn levensgevaarlijke plekken. Check altijd of je kat veilig is voor je een apparaat aan zet. Houd ook plastic zakken, waslijnen en pannen met kokend water bij haar vandaan. Mocht ze op het afwaswater of afwasmiddel afvliegen, til haar dan op en zet haar ver weg.

Houd ziektes buiten de deur

Voor de gezondheid van je kitten is het van belang dat ze na haar vaccinatie tot twee weken niet buiten komt. Houd de deur dan dus nog even goed dicht.

Vergeet ook de ramen niet

Open ramen, vooral op verdiepingen kunnen gevaarlijk zijn. Een enthousiaste sprong of een verkeerde landing op de vensterbank kan eindigen in een lelijke val. Houd je ramen dus dicht totdat je katje helemaal op haar balans kan vertrouwen.

Kinderen en vijandige huisdieren

Kinderen houden van kittens. Maar in hun enthousiasme kunnen ze soms onhandig of hardhandig zijn en dat is gevaarlijk voor je kleine katje. Blijf dus altijd in de buurt. Honden en katten kunnen jaloers zijn op het nieuwe schattige huisgenootje en mogen dus nooit alleen met haar worden gelaten. Laat ze stapsgewijs aan elkaar wennen en alleen als jij in de buurt bent. Al snel zullen ze aan elkaar gewend zijn.

Volgende Vorige