Naar overzicht
Algemeen

Je kat en de buitenwereld

Katten zijn enorm nieuwsgierig. Hoewel veel van hen zich gemakkelijk aanpassen aan een leven binnenshuis, blijven er ontdekkingsreizigers voor wie de wereld aan de andere kant van het kattenluikje doorgaans te interessant is om zomaar te negeren. Vooral katers zwerven graag uren aan een stuk in de buitenlucht.

Vind je het geen prettig idee dat ze zo lang buiten is, dan zijn er een paar dingen die je kunt doen zonder haar natuurlijke instincten te negeren.

Veilig buiten spelen

Je kunt overwegen om een veilige ren in je tuin bouwen. Zorg voor stevige, houten palen met gaas ertussen en voor beschutte plekjes waar ze veilig is voor de regen of zon. Om het helemaal compleet te maken, zet je er een krabpaal neer en zorg je dat ze wat te klimmen heeft.

Laat je haar vrij naar buiten gaan, zorg dan voor een riempje met een elastieken gedeelte. Komt ze dan een keer vast te zitten aan een tak of hek, dan kan ze velig ontsnappen. Een naamplaatje voor als ze de weg kwijt mocht raken en een kattebelletje om prooidieren te waarschuwen zijn ook handig.

Binnenpret

Veiligheidsoverwegingen zijn niet alleen voor buiten de deur. Ook binnenshuis moet je erop letten dat ze veilig is.. Sluit de ramen, zodat ze niet naar buiten kan vallen. Houd de deuren van de wasmachine en droger gesloten en laat geen scherpe messen op je aanrecht liggen. Bewaar plastic tassen, huishoudelijke producten en je naaibox ver buiten haar bereik en zorg dat er nergens kabels liggen waarop ze kan gaan kauwen. Wil je dat je breekbare spullen, zoals porselein of keramiek, haar wilde buien overleven, zorg dan dat ze er niet bijkan!

Wanneer katten op zichzelf aangewezen zijn, zullen de meesten actief genoeg zijn om zichzelf in conditie te houden. Het enige waar jij je druk om hoeft te maken, is dat ze veilig is.

Volgende Vorige