Naar overzicht
Algemeen

Je kat is overleden: Hoe neem je afscheid?

Een huisdier is meer dan een dier in huis. Je kat is lid van het gezin en jullie hebben een hele sterke band opgebouwd. Toch komt na jaren een moment dat je afscheid van elkaar moet nemen. Dat doet pijn en dat is heel normaal. Na het verstrijken van de tijd zal de pijn minder worden en de mooie herinneringen blijven.

Je kat laten inslapen: Neem de tijd voor het afscheid

Voor sommigen is het echt belangrijk om goed afscheid te kunnen nemen. Als de dierenarts je kat laat inslapen kun je vragen of je erbij mag zijn tot het einde. Als je niet in dezelfde ruimte mag blijven, heb je daarna zeker nog de tijd om haar voor de laatste keer gedag te zeggen.

Treuren is niet erg

Sommige mensen kunnen heftig reageren op de dood van hun geliefde kat. Pijn, boosheid, schuld, depressieve gevoelens, spanning en uiteindelijk acceptatie. Onderdruk deze gevoelens niet, ze zijn heel natuurlijk. Het rouwproces, net als alle andere emotionele processen, is belangrijk. Zo leer je omgaan met de dood. In de herinneringen die eerst vooral de gevoelens van pijn of schuld voeden, zullen meer en meer de fijne dingen naar voren komen waardoor je dankbaar en weer blij kunt zijn.

Hulp en ondersteuning

Sommige mensen treuren in stilte maar het kan zijn dat je hulp en ondersteuning nodig hebt van familie of bekenden. Misschien schaam je je voor je verdriet (het is uiteindelijk ‘maar’ een huisdier) maar dat is niet nodig. Sommige mensen vinden het prettiger om zich tot de dierenarts te wenden, die zeker adressen kent waar ze terecht kunnen met hun verhaal.

Houd je jouw verdriet het liefst voor jezelf, misschien helpt het dan om je gedachtes op papier te zetten.

Kinderen

Onderschat niet de rol die je kat in het leven van een kind kan innemen.

Tot een jaar of vijf kunnen kinderen zich geen voorstelling maken van de dood. Ze snappen wel dat het niet leuk is, maar ze snappen niet dat het definitief is; “misschien komt de kat wel weer terug”. Toch kunnen ze zeer ontdaan zijn van het feit dat hun vriendje niet meer rondhuppelt. Besteed hier zoveel aandacht aan als nodig is.

Tussen de 5 en 9 jaar beginnen kinderen door te krijgen dat de dood niet iets tijdelijks is. Het is belangrijk om er met ze over te praten. Doe vragen niet af met: “Daar ben je nog te jong voor".

Vanaf een jaar of negen snappen kinderen wat 'dood' en 'rouw' werkelijk betekenen. Ze zullen dezelfde emoties kennen als volwassenen als hun huisdier overlijdt. Daarbij komt het weleens voor dat kinderen ook gedragsproblemen ontwikkelen als gevolg van het verlies. Denk daarbij aan concentratieproblemen op school, nachtmerries, bedplassen of hangerig gedrag.

Praten over hun gevoelens is het beste. Wees eerlijk over wat er is gebeurd. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor gevoelige onderwerpen als het laten inslapen van je geliefde huisdier. Het is raadzaam je kinderen hierin te betrekken zodat jij niet na afloop de schuld krijgt. Gebruik taal die duidelijk is voor de kinderen, zodat ze begrijpen dat de kat dood gaat. Als je alleen praat over inslapen kan het zijn dat ze denken dat zij nog terugkomt.

Een aandenken

Als je geen tijd hebt gehad om te bedenken wat je moet doen als je huisdier is overleden, weet je misschien niet wat je met het lichaam van je kat moet doen. Bespreek dit met je gezin en de dierenarts als je kat nog leeft. Er zijn vier opties:

  • begraven in de tuin
  • begraven op een dierenbegraafplaats
  • individuele crematie, jij kunt dan over de as van je kat beschikken
  • crematie gezamenlijk met andere dieren

Welke vorm je kiest is afhankelijk van verschillende factoren zoals; kosten, regelgeving of ruimte. Wat je ook kiest, wees ervan overtuigd dat iedereen kan leven met het plan.

Volgende Vorige