Naar overzicht
Algemeen

Je kat miauwt veel: Wat doe jemet een luidruchtig katje?

De meeste katten houden er wel van om een praatje te maken, maar er is een verschil tussen een vriendelijk gesprek en een kat die je de hele nacht wakker houdt. Word jij zowat geterroriseerd door een luidruchtige kat, dan kun je haar op de volgende manieren tot bedaren brengen:

Wijs haar de deur

Sommige katten kunnen maar niet beslissen. Zijn ze binnen, dan willen ze naar buiten en andersom. De meest effectieve oplossing is een kattenluikje. Ze zal snel begrijpen hoe het werkt, en kan dan zelf bepalen wat ze doet.

Routine

Etenstijd kan een gevoelig onderwerp zijn voor katten. Om er zeker van te zijn dat ze niet met honger rondloopt, volg onze richtlijnen of geef haar droog voer om door de dag heen kleine beetjes te eten. Het is aan te raden om haar elke dag op vaste tijden te voeren, want zodra ze gewend raakt aan zo’n routine, begrijpt ze dat ze je niet tussendoor hoeft te herinneren. 

Knuffel haar extra veel

Veel miauwen is vaak een roep om aandacht, dus zorg ervoor dat je haar regelmatig aait. En nog beter is het als je af en toe de tijd kunt vinden om samen te spelen. Quality time is namelijk niet alleen TV kijken met haar op schoot.

Stel grenzen

De meeste katten zullen minder van zich laten horen zodra ze hebben gekregen wat ze wilden, maar anderen geven niet op. Wat je ook doet, moedig haar niet aan. Zelfs als je zo lang volhoudt als je haar kunt weerstaan, maar daarna toch toegeeft, leer je haar dat als ze maar lang genoeg miauwt, je uiteindelijk haar aandacht zal geven. Hoe moeilijk het ook is, probeer haar te negeren!

Beloon goed gedrag

Net zo belangrijk als het is om haar te negeren wanneer ze eindeloos praat, is het goed om haar te belonen wanneer ze stil is. Wacht totdat ze ophoudt met haar stortvloed van geluidjes en vertel haar dan wat een lieve poes ze is. Geef haar een kattensnoepje, een knuffel en speel met haar.

Help haar ontspannen

In sommige gevallen is haar constante geroep een teken van verveling of stress. Speeltjes kunnen wonderen doen. Zeker wanneer ze van een soort zijn die haar ook mentaal uitdagen. Veel dierenwinkels hebben wel van dit soort speeltjes in huis. Je zult je katje urenlang niet meer horen. Misschien is ze ziek

Hoewel het meeste gemiauw een roep om aandacht is, in sommige gevallen is je kat misselijk of heeft ze pijn en moet ze naar de dierenarts. Schrijf op wat je kat doet wanneer ze miauwt. Tijdens het eten miauwen kan wijzen op gebitsproblemen of pijn bij het slikken. Miauwen in de kattenbak kan betekenen dat ze een opstopping heeft of andere problemen bij het urineren. Wanneer je haar vervolgens naar de dierenarts brengt, is het gemakkelijker om een juiste diagnose te stellen.

Volgende Vorige