Naar overzicht
Algemeen

Kat en baby: hoe gaat dat samen?

Verwacht je een baby en vraag je jezelf af hoe je kat gaat reageren? Gaan katten en kinderen eigenlijk wel samen? Dat is natuurlijk deels afhankelijk van de persoonlijkheid en ervaringen van je kat. Maar óók de manier waarop jij je kat voorbereidt op de baby is hierbij bepalend. Katten zijn niet dol op plotselinge veranderingen, juist daarom is het zo belangrijk om je kat zo geleidelijk mogelijk te laten wennen. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Je kat voorbereiden op de komst van een baby

Het is verstandig om je kat voordat de baby er is al geleidelijk voor te bereiden op komende veranderingen. Laat haar rustig snuffelen aan alle babyspulletjes die je al in huis gehaald hebt. En geef haar vooral ook de tijd om te wennen aan eventuele wijzigingen in jullie huis als voorbereiding op de komst van de baby. In de toekomstige babykamer mag ze straks niet meer komen, dus zorg dat deze al ruim van tevoren ‘verboden terrein’ is. Zo voorkom je dat je kat straks geconfronteerd wordt met een heleboel veranderingen tegelijk. En natuurlijk moet je altijd zorgen dat je kat ingeënt en ontwormd is en dat ze geen vlooien bij zich draagt. Ook als je baby straks groter is!

Je kat aan de baby laten wennen

Afhankelijk van haar persoonlijkheid, kan je kat grofweg op drie manieren op je baby reageren:

- Ze kan heel nieuwsgierig worden en de baby uitgebreid willen bestuderen...

- Ze kan extra om jouw aandacht gaan bedelen, nu ze merkt dat de baby ook aandacht krijgt...

- Ze kan de baby in eerste instantie echter ook een beetje eng vinden en afstand houden...

Hoe je kat ook reageert, ook hier is rustig laten wennen weer heel belangrijk. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je kat zó jaloers op de baby wordt dat ze de baby pijn zal doen. Natuurlijk kan ze in eerste instantie best een tijdje ‘blazen’ door al die onbekende geurtjes, maar dit gaat vanzelf over. Laat je kat de baby rustig bekijken terwijl je deze vasthoudt en laat haar aan alle geurtjes wennen. Neem hier echt de tijd voor en zorg dat jij er altijd bij bent. Houd de babykamer daarom ook altijd gesloten.

Let op als je baby gaat rondkruipen!

Hoe meer een opgroeiend kindje gaat bewegen, hoe meer een kat hierdoor ‘opgejaagd’ kan worden. Natuurlijk gaat je kindje niet direct achter de kat aan rennen, maar ook kruipend kan een klein kindje behoorlijk intimiderend zijn voor een kat. Bijvoorbeeld als deze net lekker ligt te slapen. Let ook op wild zwaaiende armpjes, want ook dat kan een kat best eng vinden. Leer je kindje zo vroeg mogelijk dat een kat ‘gevoel’ heeft en geen speelgoed is. Laat je kindje zien hoe jij met de kat speelt. Je kat went gemakkelijker aan die zwaaiende armpjes met jouw geruststellende aanwezigheid. Zo leert iedereen lekker samen spelen!

Wat als je kindje toch gekrabd wordt?

Mocht je kindje ondanks al je voorzorgsmaatregelen toch een keertje gekrabd of gebeten worden, ontsmet de wond dan meteen. Wordt de wond dik en warm, dan duidt dit op een ontsteking. Raadpleeg in zo’n geval altijd de huisarts.

Vorige