Naar overzicht
Algemeen

Katten en de zomerzon

Alle katten hebben een heerlijk leventje in de zomer. Ze kunnen dan lekker zonnebaden en uitslapen in het gras. Maar er zitten niet alleen positieve kanten aan de zomer.

Zorgeloos zonnen

Je wordt wakker in de ochtend terwijl de zonnestralen al door je gordijnen stralen. Waarschijnlijk is je kat al uren buiten en is ze neergestreken op haar favoriete plekje om te zonnen. Ze kan zich daar de hele dag vermaken, maar of het verantwoord is, dat is maar de vraag. Katten zijn zorgeloze zonliefhebbers en kennen de risico’s van de hitte niet. Vooral als je een patio hebt moet je oppassen, want die worden warm genoeg om een dunbehaard buikje te verbranden.

Kattenvacht

Haar vacht kan een probleem zijn in de zon. Bij katten met een lichte vacht moet je beter oppassen. Vooral als ze een witte vacht heeft en een roze neus. Hoe lichter haar vacht, hoe meer risico ze heeft om te verbranden.

Omgaan met een zon verslaafde kat

Wat kun je doen om te voorkomen dat je kat uitdroogt in de zon? Ten eerste, zoek uit wat haar favoriete plaatsen zijn om te zonnen en maak daar wat schaduw. Katten houden van kartonnen dozen en zullen er met plezier in slapen. Een kartonnen doos op zijn kant, zorgt voor een comfortabele slaapplaats in de schaduw.

Als ze alleen maar op die plaatsen zonnebaadde, omdat ze het meest zonnig zijn, zal ze natuurlijk een nieuwe plek gaan zoeken zonder vervelende kartonnen schaduwbrengers. In dat geval zul je haar binnen moeten houden wanneer de zon het sterkste is, namelijk tussen 11 en 2 uur.

Kom maar op met die zonnebrand

Als je niet de moed hebt om haar plezier in de zon te verpesten, kun je met zonnebrand voorkomen dat ze verbrandt bij haar oren. Echter kun je niet zomaar elke zonnebrand gebruiken. Over het algemeen verdraagt een kat namelijk geen stinkende of plakkende substantie in haar vacht. Dit zal leiden tot een intensieve poetsbeurt. Zorg dus voor een niet-giftige zonnebrand die speciaal is ontwikkeld voor katten. Deze zijn afgestemd op de ph-waarde van hun huid. Je koopt ze bij dierenspeciaalzaken, dierenartsen en verschillende online verkooppunten. Volg bovendien de bovengenoemde tips op en je kat kan zorgeloos blijven genieten van de warmte van de zon, zonder dat jij je zorgen hoeft te maken om de risico’s.

Heb je een kas?

Zorg dan dat je de deur dichthoudt! Komt je kat namelijk vast te zitten tijdens de zomermaanden, dan kan ze bevangen worden door de hitte. Let ook op dat ze niet op het dak gaat liggen. Haar gewicht in combinatie met de felle zon kunnen het glas doen breken.

Volgende Vorige