Naar overzicht
Algemeen

Kattenallergie: Wat doe je er tegen?

Het meest voor de hand liggende advies bij kattenallergie is: blijf ver uit de buurt van katten! Maar als kattenliefhebber zul je het vast prettig vinden om te weten dat er ook alternatieven zijn.

Heb jij een kattenallergie?

Veel kattenbaasjes hebben het in eerste instantie niet in de gaten dat ze allergisch zijn voor hun kat. Karen Hayes is een kattenbaasje die haar allergie pas ontdekte toen een vriendin haar mee nam naar een kattenshow:

"Ik was er inmiddels aan gewend geraakt dat ik vaak niesbuien en geïrriteerde ogen had. Ik ging ervan uit dat dat kwam doordat ik in een stoffig en oud huis leefde. Pas toen ik naar een kattenshow ging, met honderden katten, kwam ik erachter dat ik misschien wel allergisch was voor mijn eigen twee katten."

"Aanwezig zijn op de kattenshow deed me geen goed: mijn ogen prikten en mijn handpalmen jeukten verschrikkelijk. Ik merkte meer en meer dat wanneer mijn katten lange tijd binnen waren, of op mijn bed hadden geslapen, ik wakker werd met alle symptomen van een verkoudheid."

Gelukkig kon Karen wat doen aan haar allergie, waardoor ze nu zonder al teveel problemen met haar katten leeft.

Wat verzoorzaakt allergie?

Veel mensen denken dat het haar van katten het probleem is. Maar eigenlijk gaat het om de proteine die uitgescheiden wordt via klieren om haar mond. Na het wassen van haar vacht blijven er speekselrestjes achter op haar vacht. Ook verwijdert ze tijdens haar wasbeurten huidrestjes, die overal in het huis achterblijven. De restjes zijn vijf keer kleiner dan huisstof, waardoor ze langer in de lucht dwarrelen en gemakkelijk in te ademen zijn.

Zijn kortharige katten beter dan langharige?

Niet echt! In sommige gevallen heeft onderzoek zelfs uitgewezen dat langharige katten beter zijn. Een ras dat helemaal geen problemen geeft bestaat niet, maar het is wel interessant om te weten dat katers meer proteinen uitscheiden dan poezen. Ook scheiden gecastreerde katers minder uit dan niet gecastreerde katers.

Hoe verklein ik het risico?

Er zijn twee belangrijke factoren die het aantal allergenen in je huis beïnvloeden. Ten eerste, de hoeveelheid stoffen meubels je in huis hebt en ten tweede, of je je katten binnenhoudt of buiten laat.

Is ze veel binnen, probeer haar dan vaker buiten te laten of houdt haar in een apart gedeelte in huis. Matrassen, dekens, lakens en kleden over je bank houden allergenen vast, dus laat haar er niet op slapen!

Schoonmaken is het sleutelwoord

Wen er maar vast aan: je zult je tapijt elke drie maanden moeten laten stomen. Allergenen blijven gemakkelijk in tapijt zitten en stofzuigen kan het zelfs erger maken, doordat allergenen weer de lucht in geblazen worden. Een speciale tapijtreiniger kan de ideale oplossing zijn.

Zorg daarnaast voor uitwasbare anti-allergie hoezen om vooral je beddengoed en stoffen meubels mee te bedekken. Was je beddengoed minstens eens per twee weken warmer dan 40 ºC. Houd je ramen zo lang mogelijk open, zodat allergenen hun weg naar buiten kunnen vinden en frisse lucht door de kamer kan circuleren.

Ook kun je overwegen om over te stappen op een houten of kunststoffen vloer en meubels die gemakkelijk schoon te houden zijn.

Het is veel werk, maar het is elke seconde waard!

Zijn er medicijnen?

Vergeet niet dat er ook medicatie beschikbaar is om een kriebelende keel en tranende ogen tegen te gaan. Koop ze bij de drogist of laat ze voorschrijven door de huisarts. Er zijn zelfs injecties om de symptomen van je allergie te bestrijden. Combineer ze met het bovenstaande advies en je zult veel comfortabeler met je kat samenleven.

Volgende Vorige