Naar overzicht
Algemeen

Kattentaal: Je kat leren begrijpen

Omdat we niet in dezelfde taal communiceren als onze katten, stelt hun gedrag ons vaak voor raadsels. Soms verwarren we natuurlijk kattengedrag met wangedrag of koppigheid. Door je te verdiepen in kattentaal leer je jouw kat beter begrijpen.

Respecteer haar wensen

Katten zijn solitaire dieren die graag alleen zijn, zeker wanneer ze slapen of op jacht zijn. Ze jagen vooral ‘s nachts, een instinct dat je niet kunt onderdrukken door haar regelmatig overdag te voeren.

Geef je kat de kans om haar natuurlijke gedrag en instinct te volgen. Laat haar alleen wanneer ze dit wil door te zorgen voor plekjes in huis waar ze zich ongestoord terug kan trekken. Vooral plaatsen die afgebakend zijn, zoals een kartonnen doos of kattenmand, vindt ze erg prettig.

Jagers van nature

Sta toe dat je kat jaagt. De ‘prooi’ hoeft geen echte vogel of muis te zijn, maar kan ook een speeltje zijn. Speeltjes aan een hengel zijn leuk voor interactieve spelletjes tussen jou en je kat, maar geven haar ook de kans haar jachttalent te laten zien. Als je haar af en toe laat winnen, dan straalt ze van trots.

Spelen is erg belangrijk voor katten. En hoe meer je met haar binnenshuis speelt, hoe minder ze de behoefte heeft om je prooien van buiten te brengen. Katten brengen je geen onthoofde vogels of muizen om je bang te maken of om je te pesten; ze doen dat omdat ze hun prooi mee willen nemen naar een veilige plek – hun thuis.

Een neus voor communicatie

Katten communiceren met elkaar door middel van geursporen. Ze laten berichten achter voor andere katten door te krabben, te urineren of door hun geurklieren tegen objecten te wrijven. Wrijft ze tegen je muren, meubels en deuren, dan markeert ze haar territorium. En de volgende keer dat ze jou een kopje geeft, weet je ook wat dat betekent: “Jij hoort bij mij”.

Krabben is daarnaast ook een visueel bericht en helpt je kat haar nageltjes netjes scherp te houden. Zorg dat je een krabpaal in huis hebt, waar ze aan mag krabben. Zo voorkom je dat je meubels het onderspit moeten delven.

Door meer te leren van je kat, kun je een betere relatie opbouwen en begrijpen wat ze je te vertellen heeft. Op haar eigen manier praat ze namelijk heel veel met je. Je moet alleen goed opletten en luisteren!

Volgende Vorige