Naar overzicht
Algemeen

Kennismaken met andere dieren

Katten en honden zijn van nature geen vijanden, maar ze kunnen wel problemen met elkaar hebben, vooral wanneer je ze voor het eerst aan elkaar voorstelt.

Katten en honden gebruiken dezelfde signalen om te communiceren, maar die betekenen bij allebei iets heel anders!

Bijvoorbeeld, wanneer een hond kwispelt, zegt hij ´Ik ben zo blij!´ Je kat vat dit op als ´Pas op, ik ben heel erg gestresst!´ Zelf zwiept ze namelijk alleen met haar staart om te vertellen dat ze geïrriteerd is. Dezelfde verwarring ontstaat wanneer je hond zijn voorpoot optilt, met als bedoeling ´Zullen we spelen?´ Voor je kat betekent dit signaal, ´Jij bent het avondeten´.

Toch betekenen deze verwarringen niet dat honden en katten niet vreedzaam samen kunnen leven. Beide soorten hebben een goed aanpassingsvermogen. Als ze elkaar maar vaak genoeg zien, leren ze al snel elkaars ´taal´ te begrijpen.

De vriendschap aanwakkeren

Als je wilt dat je hond en kat goed met elkaar door een deur kunnen, kun je beter eerst de hond laten wennen aan het huis, voordat je je kat in huis neemt. Houd hond en kat de eerste dagen in gescheiden ruimten, maar wel binnen gehoorsafstand. Bij het voorstellen aan elkaar, houd je je kat in je armen en laat je de hond voorzichtig snuffelen. Na deze kennismaking, zullen ze elkaar in het begin nog wat twijfelachtig dulden, maar voor je het weet is je kat volwaardig lid van de hond zijn ´roedel´.

Het wordt wat lastiger als je kat de eerste bewoner in huis was. Katten zijn over het algemeen namelijk wat jaloerser dan honden. Overdrijf in je gedrag naar je kat om haar te overtuigen dat je net zoveel van haar blijft houden als voordat je met een hond op de proppen kwam.

Vlieg op?

Kan je kat echt samenleven met een vogel? Het lijkt je misschien onwaarschijnlijk, maar er hoeft geen probleem te zijn, zolang je maar met een paar zaken rekening houdt:

Ten eerste, verleid je kat niet meer dan noodzakelijk. Plaats de vogelkooi ver buiten het bereik van je kat.

Ten tweede, wanneer je de vogel vrij rond laat vliegen, zorg dan dat je kat tijdelijk die kamer niet inkan. Ook met andere kleine huisdieren zoals ratjes of hamsters, is het veiliger om je kat buiten die ruimte te houden, wanneer ze uit hun kooi mogen.

Volgende Vorige