Naar overzicht
Algemeen

Leer kattengedrag begrijpen

Katten staan bekend om hun typisch onafhankelijke kattengedrag, maar zijn ze stiekem misschien toch socialer dan we denken? Iedereen die ooit een kat gehad heeft, weet dat het plezier van een kat als huisgenoot mede wordt bepaald door haar typische ‘kattengedrag’: intrigerend, verterend, maar soms ook heel vreemd! Wat je je hierbij misschien niet realiseert, is hoe dit mysterieuze gedrag lijkt op dat van grote, in het wild levende katten. In de kattenwereld worden relaties gebouwd en versterkt door elkaar te wassen. Dus de volgende keer dat je jouw kat die van de buren ziet wassen, weet je dat het niet puur gaat om schoon worden. Ze bevestigen zo hun vriendschap, of maken het goed na een recentelijk gevecht. Dat leidt ons tot een ander onderwerp waar katten soms ook om bekend staan: aggressie.

Wat als mijn kat aggressief is?

Soms kan een kat haar baasjes aanvallen of zelfs in huis de weg versperren. Haar gedrag kan een aantal redenen hebben. Misschien heeft ze wel teveel energie doordat ze zich in huis verveelt, of ze is gefrustreerd omdat ze niet bij de vogels kan aan de andere kant van het raam. Loop jij dan toevallig voorbij, dan kan ze in plaats van de vogels, jou aanvallen.

Om haar weer ontspannen te krijgen kun je haar het beste speeltjes geven of objecten om op te klimmen. Of speel jachtspelletjes met haar, door haar speeltjes aan een touw achter je aan te slepen.

Kroelen

Net als elkaar wassen, houden katten er ook van om elkaar kopjes te geven, of langs elkaars wang, zijkant en soms zelfs staart te schuren. Zo mengen ze elkaars geuren en geven ze signalen af aan elkaar. Wat het precies betekent wordt nog onderzocht, maar wetenschappers denken dat het iets te maken heeft met de hiërarchie onder katten. Wij vinden het echter gewoon leuk dat onze katten liefde tonen.

Volgende Vorige