Naar overzicht
Algemeen

Tot haar zinnen komen

Een jong katje wordt doof en blind geboren. Om toch haar weg te kunnen vinden, heeft ze een sterk ontwikkelde smaak-, tast- en reukzin. Maar voordat je het weet, is ze in staat om alle 5 haar zintuigen in te zetten.

Een neus voor alles

Het neusje van je kat is een klein natuurwondertje. Het bevat 200 reukcellen, waarmee haar reukvermogen ongeveer 10 keer dat van de gemiddelde mens is. Ze ruikt pas optimaal als haar neusje vochtig is. Daarom zitten in haar neus klieren die vocht produceren. Ruikt ze een hele intense geur, dan is het wel eens zo dat er een hele kleine druppel uit haar neus komt lopen.

Met het vomeronasaal orgaan, oftewel het Jacobs orgaan, ruikt je katje geurinformatie van andere katten die ze tegenkomt. Het Jacobs orgaan zit aan de onderkant van haar neusgat en is direct verbonden met haar hersenen. Als er een heel interessante geur in de lucht hangt, zal ze soms haar bovenlip optrekken en de lucht ‘proeven’ met haar bek half open. Zo ruikt ze sociale geuren, zoals bijvoorbeeld een krolse poes.

Een en al oor

Het gehoor van katten is ook iets waar wij mensen niet aan kunnen tippen. Ze zijn in staat om zelfs ultrasoon(?) geluid op te pikken en ze kunnen heel goed specifieke geluiden filteren uit geroezemoes. Geluiden van een grote afstand horen is nog een van hun specialiteiten, dankzij de flexibiliteit en ‘tunnelachtige’ vorming van haar oren.

Natuurlijk zijn oren ook heel belangrijk voor balans, wat gecombineerd met een speciaal reflex, wat zorgt dat katten altijd op hun pootjes terecht komen.

Kwestie van smaak

Hoewel het smaakorgaan van je katje goed ontwikkeld is, heeft de mens een vermogen dat zij niet heeft. Net als wij, kan je kat zure, zoute en bittere smaken van elkaar onderscheiden. Maar het vermogen om zoetigheid te proeven, mist ze!

Het tongetje van je kat is erg gevoelig voor temperatuur. Ze houdt niet zo van koude voeding, waarschijnlijk omdat haar wilde voorouders hun prooi direct na de vangst ervan opaten. Dan was het vlees dus nog warm. Daarom vindt ze haar voer het lekkerst wanneer je het haar op kamertemperatuur serveert.

Volgende Vorige