Naar overzicht
Gezondheid

Tips voor een lang leven

Gemiddeld wordt een kat 12 tot 15 jaar oud. De beste kans op zo'n lang en gelukkig leven heb je als je haar maandelijks aan een check onderwerpt. Zo ben je in staat om problemen in een vroegtijdig stadium op te sporen.

Vijf stappenplan voor de gelukkige kat

1. Gewichtscheck

Stap geregeld met haar op de weegschaal. Let ook op lichaamsveranderingen door boven haar te gaan staan. Haar 'taille' moet duidelijk zijn achter haar ribben. Ziet ze er wat bollig uit, plaats dan je handen rond haar middel, je moet dan haar ribben nog kunnen voelen.

Check ook haar liezen en maagstreek of het opgeblazen aanvoelt.

Mocht je niet zeker zijn dat haar gewicht goed is, raadpleeg dan de dierenarts. Geef je kat ondertussen geen snackjes en verdeel haar dagelijkse maaltijd in een paar kleine maaltijdjes per dag. Zorg dat ze wat lichaamsbeweging krijgt. Begin met korte oefeningen en bouw dit langzaam op.Als je denkt dat je kat ondergewicht heeft is het even zo belangrijk bij de dierenarts langs te gaan voor een gezondheids check up.

2. De vacht en huid controleren

De vacht van je kat moet er prachtig zacht uitzien van top tot staart. Duw de vacht bij haar koppie en op haar ruggewervel uit elkaar om haar huid te checken op vlokken of schilfers en wondjes. Ga door tot het begin van de staart, en bekijk de romp en buik of ze vlooien heeft. Deze zien eruit als kleine zwartje vlekjes. Heeft ze last van vlooien, raadpleeg je dierenarts voor de beste behandeling.

De kleur van de vacht kan je ook veel vertellen over haar gezondheid. Het moet glanzen en niet dof of mat zijn. Je dierenarts kan je hier meer over vertellen.

3. Het nakijken van ogen en oren

Als je zachtjes het benedenooglid van je kat naar beneden trekt, moet het gebied eronder roze zijn. Check ook of haar pupillen normaal van grootte zijn en de pupillen reageren op lichtprikkels. Dat doe je door met haar bij het raam te gaan staan en de gordijnen open en dicht te doen. Zie je iets in de kleur van haar ogen of zijn de ogen bijzonder waterig, dan kan het zijn dat ze een infectie heeft.

De oren van je kat moeten schoon zijn en zacht roze van kleur, niet zo roze als een zuurstok. Er mag geen vuil inzitten en het mag niet ruiken. Check of je oorsmeer ziet, vooral als die donker van kleur is, kan dit duiden op oormijt of infecties.

Ga naar de dierenarts zodra je ziet dat ze problemen heeft met haar ogen of oren.

4.Tanden en tandvlees-inspectie

Open voorzichtig haar bekje en bekijk al haar tanden. Let speciaal op de vorming van tandplak. Dit herken je aan een gele tot bruine aanslag. Als er zich tandplak heeft gevormd op haar gebit, breng haar dan naar de dierenarts om het te laten verwijderen. Maar altijd geldt: beter voorkomen dan genezen. Daarom kun je je dierenarts het best vragen om geregeld haar gebit schoon te maken. Zelf kun je dit ook proberen met een speciaal tandenborsteltje en speciale tandpasta. Ook zijn er snacks die tandplak helpen voorkomen.

5. Check die plekjes

Het is eenvoudig om je kat te inspecteren op bultjes en knobbeltjes. Plaats je handen op haar kopje en beweeg naar beneden met beide handen richting de kin, dan de voorpoten, onder de schouders door, naar de rug, over de heupen en langs de poten naar beneden. Check haar pootjes en voetkussentjes op barstjes en sneetjes. Vind je iets wat je niet bevalt, ga dan naar de dierenarts.

Als je je goed kunt inleven in je kat, weet je ook precies wanneer ze goed in haar vel zit. Is er iets ongewoons aan de hand dan heb je het ook snel in de gaten. Zo is de kans op een lang en gezond kattenleven het grootst.

Volgende Vorige