Naar overzicht
Gezondheid

Wat mag je verwachten als ze ouder wordt

Gebreken komen met de jaren, dat geldt voor mensen maar ook voor katten. Je zult waarschijnlijk vaker een bezoekje aan de dierenarts moeten afleggen. Maar zelf kun je natuurlijk ook goed een oogje in het zeil houden. Veel problemen met de gezondheid van je senior kat hebben te maken met haar urinewegen, haar hart en gewrichten. Ook staar en een slecht gebit zijn typische ouderdomsproblemen. Je zult veel aandacht en zorg moeten besteden aan haar gezondheid en attent moeten zijn op eventuele problemen zodat je voor een snelle en goede behandeling kunt zorgen.

Seniore zintuigen

Oudere katten krijgen vaak last van staar. Staar is een vertroebeling van de ooglens. Als je kat staar heeft kun je een soort groen / grijze waas in haar ogen zien. Als de staar zich verder ontwikkelt zal je kat steeds minder kunnen zien.

Ook haar gehoor wordt slechter naarmate de leeftijd vordert. Als geboren jager moet een kat volledig op haar zintuigen kunnen vertrouwen gedurende haar hele leven. Als je kat blind of doof wordt zul je extra goed moeten letten op de gevaren die ze in het huis tegen kan komen. Zorg dat ze zich niet in gevaarlijke situaties bevindt.

Mond open

Een slecht gebit met ontstoken tandvlees en uitvallende tanden, is iets wat veel katten overkomt als ze ouder worden. Het probleem is dat op een gegeven moment een gebitsbehandeling onder narcose niet meer mogelijk is en ze ermee zal moeten leven. Het enige wat je kunt doen is het haar zo comfortabel mogelijk maken. Natvoer zoals WHISKAS® 7+ Maaltijdzakjes zijn ideaal.. Wat je ook kunt doen is droge brokjes in een laagje water leggen om het zachter te maken voor haar tandvlees.

Wat kun je doen?

Als het immuunsysteem van je kat aangetast is zal zij meer ziektes oplopen dan vroeger. Soms is het moeilijk de problemen op te sporen omdat ze niet zichtbaar zijn. Zorg in ieder geval dat je altijd het nummer van de dierenarts bij de hand hebt, zodat je gelijk actie kunt ondernemen als het nodig is. Verder maak je het haar gewoon zo comfortabel mogelijk.

Volgende Vorige