Kattenkruid: een mysterie voor velen

Kattenkruid is iets waar een kat volledig van ondersteboven kan raken. Het daagt je kat uit te spelen en zorgt dat ze zich goed voelt. Maar hoe komt dat? hoe kun jij profiteren van de werking van kattenkruid?

Wat is kattenkruid?

Kattenkruid, ook wel kattenmint, behoort tot de muntfamilie en het heeft een bepaalde geneeskrachtige werking. Al in de tijd van de Romeinen werd het gebruikt om ziektes te genezen en tegenwoordig kun je het ook vinden in kruidenthee die de spijsvertering ondersteunt. Voor katten is kattenkruid onweerstaanbaar.

Reageren alle katten op kattenkruid?

De reactie van je kat op kattenkruid duurt meestal enkele minuten. Op een gegeven moment raken ze gewend aan het goedje, maar na een uur zijn ze er weer gevoelig voor. Hoewel de meerderheid helemaal wild wordt van kattenkruid, is niet iedere kat er gek op. Leuk weetje: Het is bekend dat zelfs tijgers hun “kattenkruidmomenten” kunnen hebben.

Hoe veilig is kattenkruid?

Kattenkruid is niet verslavend en zelfs als je kat op gedroogde blaadjes gaat kauwen is het ongevaarlijk. Er zijn veel speeltjes te koop die kattenkruid bevatten, zoals balletjes, dekentjes en muisjes.

Je kunt kattenkruid gebruiken als middel om je kat te trainen en haar gezond te houden, zonder dat ze het weet. Je kunt bijvoorbeeld kattenkruid in sprayvorm kopen. Als je het spulletje tegen de krabpaal spuit, zal ze aan de paal krabben en knibbelen en bijvoorbeeld niet aan je meubels. Het zorgt dat ze slecht gedrag niet vertoont en dat haar goede gedrag wordt beloond.

Zelf kattenkruid kweken

Als je kat erg dol is op kattenkruid, kun je overwegen om het zelf te gaan kweken. Het is goedkoop en heel eenvoudig. Je kunt kattenkruidzaadjes in ieder tuincentrum kopen. Het beste is om ze vroeg in het voorjaar buiten te planten. Kattenkruid houdt van de zon, dus plant de zaadjes op een zonnige plek in je tuin.Denk eraan dat kattenkruid heel groot kan worden. Je hebt dus meer dan 25 cm nodig tussen elk plantje. Het is een blijvend gewas dus het groeit ieder jaar opnieuw, zolang de winters niet al te koud zijn. Na een paar weken lopen de zaadjes uit en begint het plantje te groeien. Laat de planten doorgroeien tot ze gaan bloeien. Knip dan alle steeltjes af op ongeveer 20 cm boven de grond.

Voorbereiding voor gebruik

Als je het kattenkruid hebt geoogst, moet je de blaadjes laten drogen. Haal ze van de stelen af en leg ze op een dienblad. Je kunt ze op elkaar leggen tot 10 cm hoog. Leg ze op een goed geventileerde plek waar je kat niet bij kan. Na een aantal weken zijn de blaadjes dor en beginnen ze te verkruimelen. Als het zover is zijn ze klaar voor gebruik.

Volgende