Hoe weet ik of mijn kat gelukkig is?

Als bezorgd kattenbaasje heb je je vast al wel eens afgevraagd of je kat gelukkig is. Iedere kat is uniek dus iedere kat zal dat op een andere manier laten zien.

Net zoals wij, laten onze kattenvriendjes zien hoe ze zich voelen door lichaamstaal en geluiden. Ze gebruiken verschillende delen van hun lichaam om ons te laten zien hoe ze zich voelen.

Dit zijn tekenen van een gelukkige kat:

Geluiden

Katten kunnen veel geluid maken, vooral wanneer ze gelukkig zijn. Vocale katten kunnen hele gesprekken met je hebben en aan de toonhoogte van hun miauw kun je horen hoe ze zich voelen.

Een hoge miauw is een tevreden kat, terwijl een lage miauw een teken kan zijn van een ongelukkige of geïrriteerde kat. Het ‘prrrrruppppt!’ geluid dat veel katten maken is een goede indicatie van een gelukkige kat. Hoewel spinnen niet altijd wil zeggen dat een kat blij is, is meestal wel een teken dat je kat tevreden is.

Een gezond uiterlijk

Als een kat zich goed voelt verzorgt ze zichzelf goed. Een blije kat zal ook andere katten of zelfs het baasje likken – dit zijn ook tekenen van vertrouwen en een positieve relatie.

Een relaxte houding

Als je kat slaapt met haar pootjes onder haar lijf dan voelt ze zich helemaal thuis. Een geïrriteerde kat zal haar poten strekken en de haren op haar rug recht overeind zetten. Een kat met een goed humeur zal zich niet zo groot maken om er kleiner en niet bedreigend uit te zien.

Een bije kat zal rechtop staan, met het puntje van de staart gebogen om mensen en andere dieren die de kat als vriendjes ziet te begroeten.

Ogen en oren

De ogen van je kat kunnen je veel vertellen. Als de pupillen plotseling verwijden is dat een teken dat de kat extreem blij is. Een kat is ook blij als zijn of haar oren naar voren wijzen, of net iets naar achteren gekanteld zijn.

Sociale slaper

Sommige katten slapen meer wanneer ze depressief zijn, maar de plek waar je kat slaapt kan ook een teken zijn dat ze gelukkig is. Als je kat samen slaapt met andere katten of zelfs bij jou is dit een teken van een fijne relatie.

Speels gedrag

Spelen is een goede indicatie van geluk. Je kat zal spelen met andere huisdieren en mensen die ze leuk vindt of vertrouwt. Van uitbundige sprintjes tot ware katten-worstelgevechten tot rustig met een pootje ergens tegenaan petsen, al deze speelse dingen zijn tekenen van een gelukkige kat.

Een goede eetlust

Een goede eetlust is een geweldig teken van een gelukkige kat. Je kat vraagt je misschien om eten door zich tegen je benen aan te wrijven en te miauwen terwijl ze je naar haar voerbak begeleidt. Katten zijn erg slim en hebben hun baasjes vaak al snel getraind zodat ze op tijd hun snoepjes krijgen. Dit gedrag is een teken van vertrouwen en laat zien dat je kattenvriendje gelukkig is.

Alle kattenouders hopen op een blije kat die tevreden opgekruld en spinnend op schoot ligt. Door op te letten welk gedrag je kattenvriendje laat zien weet je zeker dat je kat gelukkig en tevreden is.

Volgende Vorige