Waarom miauwen katten?

Als kattenbaasje ben je vast bekend met het geluid van een miauwende kat – en je hebt je vrijwel zeker ook afgevraagd: “waarom miauwt mijn kat?”.

Iedereen wil toch weten wat zijn of haar kattenvriendje denkt als ze ’s ochtends vroeg klaaglijk miauwt, of wanneer ze constant zeurt als ze tussen je benen door loopt. We gaan nu kijken naar alle omstandigheden waarin je kat geluid maakt om jou te helpen je kat beter te begrijpen, van “Hallo!” tot “Honger!”.

Redenen waarom je kat miauwt

Kittens miauwen om hun moeder te laten weten dat ze het koud hebben of hongerig zijn. Volwassen katten miauwen niet naar elkaar, maar alleen naar mensen.

Je kat probeert je misschien het volgende te vertellen als hij of zij miauwt:

Ziekte – Constant miauwen kan een teken zijn van ziekte, zoals nierproblemen, problemen met plassen of andere gezondheidsproblemen. Als dit gedrag nieuw is voor je kat moet je contact opnemen met je dierenarts.

Aandacht vragen – Ondanks dat veel mensen denken dat katten het liefst alleen zijn, miauwen katten vaak omdat te zorgen dat je met ze speelt, ze aait of tegen ze praat.

Honger – Je kat zal er alles aan doen om je te laten weten dat de voerbak leeg is en het zal je misschien opvallen dat je kat meer geluid maakt naarmate etenstijd dichterbij komt.

Begroeting – Sommige katten begroeten je als je thuis komt of zelfs als je ze tegenkomt in huis.

Stress – Een nieuw huisdier, een verandering in huis of het verlies van een geliefde kan ervoor zorgen dat je kat gestrest raakt en meer geluid maakt. Probeer erachter te komen wat de stress veroorzaakt en help je kat door de oorzaak aan te pakken.

Ouder worden – Net als wij kunnen katten geestelijk verslechteren als ze ouder worden. Dit kan ervoor zorgen dat je kat miauwt zonder duidelijke reden. Als je denkt dat dit aan de hand is met je kat neem dan contact op met je dierenarts.

Voortplanting – Katten die niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn maken veel meer lawaai. Een poes jankt als ze krols is en een kater jankt wanneer hij een krolse poes ruikt.

Verschillende miauwen betekenen verschillende dingen

Over het algemeen hebben de volgende miauwen deze betekenis:

  • Korte miauw – een korte miauw met een hoge toon is een standaard “Hallo!”
  • Meerdere miauws – dit is een enthousiaste begroeting “Woehoe je bent thuis!”
  • Gemiddelde toonhoogte – vragen om voer
  • Langgerekte “mrrroooow” – vragen om iets, “Open de deur nu!”
  • Lage toon “MRRRooooowww” – klagen over iets, “Waarom is mijn voerbak leeg?”
  • Hoge toon “RRRRROWW!” – pijn of boosheid “Je stond op mijn staart!”

Er zijn verschillende redenen waarom je kat miauwt. Als kattenbaasje heb je vast gemerkt dat katten soms miauwen zonder duidelijke reden.

Door goed te letten op de omstandigheden waarin je kat miauwt of geluid maakt en te letten op het exacte geluid, zul je je kat beter begrijpen.

Volgende Vorige