Waarom spinnen katten?

Spinnen is het meest voorkomende geluid dat een kat maakt. Hoewel katten spinnen als ze tevreden zijn betekent het niet altijd dat ze een goed humeur hebben.

We kijken nu naar de zachte, herhalende, vibrerende geluiden van een spinnende kat om te bepalen hoe ons kattenvriendje zich voelt.

Betekent spinnen dat je kat gelukkig is?

In de meeste gevallen spinnen katten als ze in een ontspannen omgeving zijn. Dit kan zijn wanneer je ze aait en als dit het geval is vind je kat dit gezellig en voelt ze zich blij.

Katten spinnen echter ook om andere emoties en behoeftes te communiceren. Als je je kat oppakt kan ze spinnen omdat ze het fijn vindt, of omdat ze nerveus is.

Waarom spint je kat?

Je weet nooit precies wat je kattenvriendje je probeert te vertellen met haar spinnen, maar afhankelijk van de situatie kun je wel een goede gok doen.

Redenen waarom je kat spint kunnen zijn:

Een goed humeur – als je kat er relaxed uitziet, ogen half dicht en staart stil, dan kun je veilig aannemen dat je kat spint omdat ze zich fijn voelt.

Denken aan eten – Katten kunnen spinnen rond etenstijd en wanneer ze honger hebben. Als ze spinnen voor eten, combineren ze hun normale gespin met een miauw.

Kitten-moeder-band – Kittens spinnen al vanaf dat ze een paar dagen oud zijn. Het is een manier waarop ze hun moeder laten weten waar ze zijn en dat het goed met ze gaat. Spinnen helpt ook de band tussen een kitten en moeder te versterken en moeders gebruiken hun spinnen ook als slaapliedje.

Verlichting – Veel katten spinnen wanneer ze pijn hebben. Spinnen is dan een manier om zichzelf gerust te stellen. Dit kun je vergelijken met een kind dat op haar duim zuigt om zich zo beter te voelen.

Genezing – Experts geloven dat door te spinnen katten zichzelf helpen om sneller beter te worden. De lage frequentie van het spinnen veroorzaakt vibraties in het lijf die bijdragen aan: het helen van botten, pezen en wonden, makkelijker ademen en verminderen van pijn en zwelling. Dit kan verklaren waarom katten een val van grote hoogte kunnen overleven en minder complicaties hebben na een operatie dan honden.

Wat dan ook de reden mag zijn voor het spnnen van je kattenvriendje, het is een geluid dat wordt gekoesterd door veel kattenbaasjes. Het spinnen van je kat is een poezig-slaapliedje dat zowel de ziel van de zanger als van de luisteraar kalmeert.

Volgende Vorige