Wanneer mogen kittens volwassen kattenvoer eten?

Totdat kittens 12 maanden oud zijn moet hun snelle groei en ontwikkeling ondersteund worden met speciaal afgestemde voeding. Vanaf 1 jaar oud is je kitten een volwassen kat en kun je geleidelijk overgaan naar een compleet en gebalanceerde voeding voor volwassen katten. Er is ook volwassen voer speciaal voor binnenkatten, deze voeding is afgestemd op de andere energiebehoeften van een binnenkat in vergelijking met een kat die naar buiten gaat.

Hoe maak je de overgang van kitten naar volwassen voeding?

Wanneer je kitten 12 maanden oud is wordt geadviseerd geleidelijk te wisselen van kittenvoer naar volwassen voer. Dit doe je over een periode van 7 dagen zodat je het nieuwe voer langzaam introduceert, wat de kans op maag- en darmkalchten vermindert.

Hoe maak je de overgang:

Begin op dag 1 door ongeveer 1/6 van het huidige kittenvoer te verwisselen met het nieuwe volwassen voer. Verhoog dit geleidelijk gedurende de komende 5 dagen zodat je op dag 7 de volledige portie kittenvoer hebt vervangen voor volwassen voer.

Het voeren van zowel nat- als droogvoer:
Wist je dat?

Nat voer bevat ongeveer een kwart van de calorieën van droog voer. Hierdoor kun je je kat grotere porties geven zonder dat je het risico loopt dat je teveel geeft. Nat voer heeft ook voordelen voor de urinewegen van je kat vanwege het hoge vochtgehalte.

Kattenbaasjes geven vaak graag nat voer omdat het eruit ziet als een grotere maaltijd. Droogvoer kan echter helpen bij het mechanisch verwijderen van tandplak wanneer de knapperige brokjes worden gekauwd door de kat. Steeds meer katten hebben overgewicht, dus het vervangen van wat droogvoer door natvoer kan een manier zijn om het aantal kcal per maaltijd te verlagen.

Welke voedingsproducten voor mensen zijn giftig voor katten?

Een aantal voedingsproducten die mensen eten, zijn veilig voor mensen, maar erg giftig en gevaarlijk voor katten, dus zorg dat je kat nooit de volgende dingen eet:

  • Chocolade
  • Druiven
  • Rozijnen
  • Caffeine
  • Uien
  • Knoflook
  • Xylitol

Heeft je kat iets uit deze lijst gegeten? Neem dan meteen contact op met je dierenarts.

Volgende Vorige